EUFORES: Υπό διωγμό οι ΑΠΕ στην Ελλάδα

 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται υπό διωγμό στην Ελλάδα τονίστηκε κατά τη διάρκεια της 12ης διακοινοβουλευτικής συνάντησης για τις ΑΠΕ και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα που πραγματοποιείται στη βουλή. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τις τοποθετήσεις όλων των φορών των ΑΠΕ που συμμετείχαν στην εκδήλωση οι οποίοι εξαπέλυσαν ομαδικά πυρά εναντίον των πρόσφατων αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ.

Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μ.Παπαγεωργίου, ο οποίος υποστήριξε ότι από τα πρόσφατα μέτρα και την επιβολή της έκτακτης εισφοράς δεν πλήττεται η ελκυστικότητα των επενδύσεων στις ΑΠΕ.

Διαφορετική άποψη ωστόσο εξέφρασαν συνολικά οι φορείς των ΑΠΕ που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της EUFORES, Claude Turmes, σήμερα με το χρηματοοικονομικό κόστος που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας, είναι πιο φθηνό να γίνει μια επένδυση ΑΠΕ στη Γερμανία από ό,τι στην στην Ελλάδα. Ο ίδιος εκτός από την κριτική που άσκησε στα πρόσφατα μέτρα, έκανε ειδική αναφορά στις πολύ χαμηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην αιολική ενέργεια σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.

Έντονη κριτική άσκησε και ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ) Γιώργος Περιστέρης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα οικονομικό δεδομένο που να στηρίζει και να τεκμηριώνει την επέκταση της έκτακτης εισφοράς και στις άλλες τεχνολογίες πέραν των φωτοβολταϊκών. Δεν υπάρχει ισοτιμία και ισονομία στην κατανομή των βαρών μεταξύ των τεχνολογιών ΑΠΕ, πρόσθεσε ο κ. Περιστέρης, υπογραμμίζοντας ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν δεν ήρθησαν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά. Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε επίσης στις πληροφορίες που θέλουν η κυβέρνηση να εξετάζει να επιβάλει σε όσους κατέχουν άδειες ΑΠΕ να παράσχουν τραπεζικές εγγυήσεις. Με δεδομένο τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το τραπεζικό σύστημα, το μέτρο αυτό ισοδυναμεί με ανάκληση αδειών, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ.

Τέλος στο κομμάτι της χρηματοδότησης, ο κ. Περιστέρης ζήτησε από τα μέλη της EUFORES να ασκηθεί πίεση ώστε οι οργανισμοί εξαγωγικών πιστώσεων να ξεκινήσουν εκ νέου να παρέχουν εγγυήσεις για έργα στην Ελλάδα. Από το Μάρτιο οι εξαγωγικές πιστώσεις έχουν σταματήσει και δεν μπορέι να υλοποιηθεί καμία επένδυση ανέφερε σχετικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Περιστέρης, επανέλαβε τη θέση του ΕΣΗΑΠΕ ότι η Ελλάδα μπορεί μέσω των ΑΠΕ να γίνει καθαρός εξαγωγέας πράσινης ενέργειας. Σχολιάζοντας ωστόσο το πρόγραμμα Ήλιος τόνισε ότι ήταν καταδικασμένο εξαρχής καθώς καταρτίστηκε χωρίς διαβούλευση και διάλογο με την αγορά και εμφάνιζε μια σειρά από προβλήματα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός αναφέρθηκε στο στρεβλό τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δε λύνουν το πρόβλημα στη ρίζα του, εάν δεν αρθούν οι στρεβλώσεις. Όπως είπε στη χώρα μας οι τιμές στην αγορά συνεχίζουν να μην καθορίζονται με βάση το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα να υπάρχουν κλειστές επιδοτήσεις προς τις μονάδες φυσικού αερίου. Με τα δεδομένα αυτά, πρόσθεσε η αιολική είναι η φθηνότερη ενέργεια. Χρειάζεται, τόνισε, πλήρης αναμόρφωση του συστήματος. Ενδιαφέρον εξάλλου παρουσιάζει η εκτίμηση του επικεφαλής της ΔΕΗ ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να πιάσει τους στόχους για την πράσινη ενέργεια το 2020.

Τέλος ο επικεφαλής της Greenpeace Ν. Χαραλμπίδης τόνισε ότι το 60% του λογαριασμού των ΑΠΕ χρηματοδοτεί ορυκτά καύσιμα.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1673430

Speak Your Mind