Με την οικοδομική δραστηριότητα να βρίσκεται στα «τάρταρα» και τον κλάδο να βιώνει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων πολλών δεκαετιών, η πολιτεία φαίνεται πως αναμένεται να κινηθεί το επόμενο διάστημα προς την τόνωση της οικοδομής. Οπως έγινε γνωστό εντός της εβδομάδας, το ΥΠΕΚΑ κινείται για την αναζωογόνηση των «ξεχασμένων» οικοδομικών συνεταιρισμών, προκειμένου να δοθούν τα κίνητρα ώστε αυτοί να επαναλειτουργήσουν και με τον τρόπο αυτό να γίνουν νέες επενδύσεις στην αγορά κατοικίας. Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται ρύθμιση που θα ετοιμαστεί τους επόμενους μήνες και αφορά την παροχή της δυνατότητας στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να συστήνουν εταιρείες ανάπτυξης, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν επενδυτές. Οι τελευταίοι είναι λίαν απαραίτητοι, ώστε να χρηματοδοτούνται τα έργα υποδομής και η κατασκευή κοινόχρηστων χώρων στις εκτάσεις που διαθέτουν οι συνεταιρισμοί. Υπενθυμίζεται ότι εφόσον εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη, κάθε συνεταιρισμός υποχρεούται να ολοκληρώσει τα έργα υποδομών εντός 10ετίας, με το κόστος να ανέρχεται σε περίπου 30.000 ευρώ/στρέμμα.
Το μέτρο αυτό θα αφορά μόνο συνεταιρισμούς οι οποίοι είναι ενεργοί και έχουν στην ιδιοκτησία τους δασικές εκτάσεις που αποδεδειγμένα αγοράστηκαν προ του 1975 και η ένταξη στο σχέδιο πόλης ξεκίνησε προ του 1979, προκειμένου να μην τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας της δρομολογούμενης ρύθμισης.
Το βασικότερο πρόβλημα των υφιστάμενων συνεταιρισμών, πέραν βεβαίως του οικονομικού, είναι ότι πολλοί βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ή σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση οικοδομικών συνεταιρισμών. Ετσι, τα μέλη των συνεταιρισμών δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε καμία ενέργεια. Για την επίλυση του ζητήματος, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί μία Τράπεζα Γης, όπου ένας οικοδομικός συνεταιρισμός που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα (π.χ. δασικά ή χωροθέτησης) θα μπορεί να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή, η οποία δεν θα έχει τέτοια προβλήματα. Η Τράπεζα Γης θα καλύπτει κάθε περιφέρεια χωριστά, περιλαμβάνοντας δημόσιες εκτάσεις, που θα έχουν ξεκάθαρο πολεοδομικό και ιδιοκτησιακό χαρακτήρα. Σημειωτέον ότι το μέτρο αυτό θα αφορά μόνο συνεταιρισμούς οι οποίοι είναι ενεργοί και έχουν στην ιδιοκτησία τους δασικές εκτάσεις οι οποίες αποδεδειγμένα αγοράστηκαν προ του 1975 και η υλοποίηση της ένταξής τους στο σχέδιο πόλης ξεκίνησε προ του 1979, προκειμένου να μην τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας της δρομολογούμενης ρύθμισης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους περίπου 545 συνεταιρισμούς που υφίστανται σήμερα, εγκεκριμένες πολεοδομικές μελέτες διαθέτουν λιγότεροι από τους μισούς (περί τους 220). Αντίστοιχα, τουλάχιστον οι μισοί συνεταιρισμοί (110 το σύνολο) της Αττικής αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω του δασικού χαρακτήρα των εκτάσεων. Από τους 330 φορείς εκτός Αττικής μόλις το 50% διαθέτει εγκεκριμένη μελέτη, με το 25% να αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω δασικής έκτασης ή άλλης προστατευόμενης περιοχής.
Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
Πηγή: Η Καθημερινή
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.