Στη δημιουργία ενός μητροπολιτικού και περιαστικού πάρκου που θα είναι προσβάσιμο στους πολίτες και ελκυστικός τουριστικός προορισμός στους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα μας, καταλήγει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος του Τατοΐου.
Οι αρμόδιοι φορείς -υπουργεία Περιβάλλοντος Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού, ΤΑΙΠΕΔ- συμφωνούν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πως η ήπια ανάπτυξη συνάδει με το τοπίο και την παράδοση του χώρου ενώ διασφαλίζει ικανοποιητικά υποψήφιους επενδυτές που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τα φυσικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρονται.
Μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση του Τατοΐου, υπό μορφή προεδρικού διατάγματος, ώστε στη συνέχεια να δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους ενδιαφερόμενους. Το Πάρκο θα είναι δημόσιο και ο ιδιώτης επενδυτής θα αναλάβει το «management» και την εκμετάλλευση των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν, όπως και ένα δυνατό brand name.
Οι δυνατότητες του χώρου φαίνονται μεγάλες αφού ήδη, στην κατάσταση που είναι το Τατόι σήμερα, περισσότεροι από 100.000 πολίτες ετησίως το επισκέπτονται για περίπατο και αναψυχή.
Μία προσεκτική αξιοποίηση της περιοχής μπορεί να εκτινάξει τον αριθμό των επισκεπτών και να αποτελέσει έναν ακόμα τουριστικό προορισμό της Αθήνας, διασφαλίζοντας μία επιπλέον διανυκτέρευση, επισημαίνουν από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, για λογαριασμό του οποίου έχει εκπονηθεί μελέτη για το «Σχέδιο Διάταξης, Προστασίας και Ανάδειξης του Κτήματος Τατοΐου».
Σύμφωνα με την πρόταση του ΟΡΣΑ, η έκταση του Πάρκου θα αγγίζει τα 22.500 στρέμματα επί συνόλου 42.000 που είναι το πρώην βασιλικό κτήμα. Ο πυρήνας, η περιοχή δηλαδή των παλαιών ανακτόρων, είναι γύρω στα 700 στρέμματα, ενώ μία έκταση 1.500 στρεμμάτων θα αποτελέσει ζώνη καλλιεργειών.
Δραστηριότητες
Η αγροτική παραγωγή, όπως και η αναψυχή και η άθληση θα είναι οι βασικές δραστηριότητες στις περιοχές του πυρήνα, του Πλατάνου και του Μακρυχωράφου, στην Κιθάρα, στα Μαχούνια και στον νέο χώρο Πηγή της Ολγας που θα προστεθεί, προς την πλευρά του Κρυονερίου.
Θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει χρέωση για την είσοδο στον χώρο, ενώ έσοδα αναμένονται από συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως μουσεία της ιστορίας του Τατοΐου και των αρχαιολογικών ευρημάτων της Δεκέλειας, καφέ και αναψυκτήρια σε επιλεγμένα σημεία, εστιατόρια στον κεντρικό πυρήνα, χώροι στάθμευσης. Το κτίριο των ανακτόρων προτείνεται να μετατραπεί σε μουσείο, χωρίς να αποκλείεται κάποιες αίθουσες να παραχωρούνται για ειδικές εκδηλώσεις. Υπάρχει επίσης πρόταση να γίνει ξενοδοχείο. (Ο ΟΡΣΑ έχει προτείνει τη δημιουργία μικρού ξενοδοχείου στους παλαιούς στρατώνες, έξω από τον πυρήνα).
Δεν προβλέπεται κατασκευή νέων κτιρίων αλλά αξιοποίηση των υπαρχόντων.
Αγροτικές δραστηριότητες
Σε ζώνη 1.500 στρεμμάτων προβλέπεται να ξαναζωντανέψουν οι παραδοσιακές αγροτικές δραστηριότητες του Τατοΐου, ενισχυμένες από νέες καλλιέργειες. Κτηνοτροφία, μελισσοκομία, γαλακτοκομικά προϊόντα, ελιές κυριαρχούν στο νέο αγρόκτημα και ενισχύονται από νέες καλλιέργειες, όπως τα αρωματικά βότανα. Προβλέπεται, επίσης, η διάθεση αγρού για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον προσωπικό τους λαχανόκηπο μέσα στο πάρκο.
Ποδήλατα και πεζοπορία
Αυτοκίνητα και μηχανάκια δεν έχουν θέση στο πάρκο. Η πρόταση του Οργανισμού Αθήνας προβλέπει την ευρεία χρήση του ποδηλάτου, την πεζοπορία αλλά και αμαξάκια με άλογα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, όπως συμβαίνει σε πολλές προστατευόμενες περιοχές και πάρκα της Ευρώπης. Τα ποδήλατα θα αναζητούνται σε σταθερά σημεία και θα χρησιμοποιούνται έναντι αντιτίμου, κάτι που επίσης είναι ευρέως διαδεδομένο στο εξωτερικό.
Τουριστικό τρένο
Οι επισκέπτες του Μητροπολιτικού Πάρκου θα μπορούν να εξυπηρετούνται και από ελαφρύ τουριστικό τρένο που θα συνδέει τον σιδηροδρομικό σταθμό της Δεκέλειας με τους χώρους αναψυχής και τις εισόδους του κεντρικού πυρήνα. Η διαδρομή μέσα από τα δένδρα και τους ανοιχτούς χώρους αναμένεται συναρπαστική, ειδικά για τους νεαρούς επισκέπτες του Τατοΐου!
Αγρόκτημα
Βιολογικά προϊόντα και λαχανόκηποι για πολίτες
Η επαναλειτουργία του αγροκτήματος στο Τατόι αποτελεί τον βασικό άξονα της αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος. Οι παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως οι αμπελώνες, οι ελαιώνες, οι οπωρώνες, θα αποκατασταθούν και θα ενισχυθούν με νέες. Προβλέπεται να επαναλειτουργήσουν το οινοποιείο για την παραγωγή κρασιού, που θα πωλείται επιλεκτικά, η μονάδα επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς, το θερμοκήπιο (στο πλαίσιο της αποκατάστασης των κήπων του ανακτόρου), η μελισσοκομία, ενώ θα εισαχθεί η καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων σε κάποια κτήματα στο Μπάφι. Στόχος είναι να παράγονται εκλεκτά βιολογικά προϊόντα με τη χρήση του brand name των πρώην βασιλικών κτημάτων, τα οποία θα διατίθενται σε χώρους του Πάρκου. Προτείνεται επίσης η δημιουργία λαχανόκηπου για ενδιαφερόμενους πολίτες-μικροκαλλιεργητές, έναντι αντιτίμου, σε χέρσα σήμερα, πρώην αγροτική έκταση 35 στρεμμάτων.
Προβλέπεται ακόμα η εκτροφή προβάτων, ώστε να επαναλειτουργήσει η μονάδα μεταποίησης γαλακτομικών προϊόντων και η δημιουργία μικρού κτηνοτροφικού πάρκου με άλογα έλξης και ημιόνους εργασίας που επιπλέον μπορεί να ελκύσει ιδιαίτερα τους μικρούς, κυρίως, επισκέπτες. Οι πολυποίκιλες δραστηριότητες που προγραμματίζεται να αναπτυχθούν στο Πάρκο του Τατοΐου θα ανοίξουν αρκετές θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται πως κατά την περίοδο υλοποίησης των έργων θα δημιουργηθούν περί τις 900 θέσεις εργασίας (εκπόνηση μελετών, κατασκευή υποδομών, κτιριακές αποκαταστάσεις κ.λπ.), ενώ κατά τη λειτουργία του Πάρκου θα δημιουργηθούν 200 μόνιμες.
ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=129217433
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.