Τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της ελληνικής οικονομίας από τη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο προς τον τουρισμό προδιαγράφει το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων σε νησιά και παράκτιες περιοχές στις ήδη δημοφιλείς αλλά και αναδυόμενες τουριστικές περιοχές της χώρας.
Ότι ο τουριστικός τομέας έχει εξελιχθεί στον ισχυρότερο επενδυτικό μαγνήτη που διαθέτει αυτήν την περίοδο η ελληνική οικονομία επιβεβαιώνεται από το ενδιαφέρον για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, τους διαγωνισμούς του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που αφορούν τουριστικά ακίνητα, αλλά και από τις επενδύσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν με διαδικασίες fast track.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος αυτού είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με στοιχεία του «Invest In Greece», προωθούνται για υλοποίηση μέσω διαδικασιών fast track τέσσερις μεγάλης κλίμακας επενδύσεις συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ (οι τρεις έχουν εξασφαλίσει το πράσινο φως και από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων).
Οι προσδοκίες για θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια μάλλον δεν αρκούν για να ερμηνεύσει κανείς το ζωηρό ενδιαφέρον ξένων κυρίως κεφαλαίων για τον χώρο του τουρισμού. Ασφαλής εξήγηση δεν προκύπτει ούτε από το γεγονός ότι εφοπλιστικά κεφάλαια που «λιμνάζουν» εξαιτίας της κρίσης στη διεθνή ναυτιλία αναζητούν επενδυτική διέξοδο σε τοποθετήσεις στη στεριά -όπως στον τουρισμό- με καλές προοπτικές απόδοσης των κεφαλαίων.
Έμπειρα στελέχη της αγοράς θεωρούν πως το «μέλι» που έλκει τους υποψήφιους επενδυτές συνδέεται κυρίως με το νέο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις τουριστικές επενδύσεις, το οποίο προσφέρει ισχυρά κίνητρα, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα πώλησης δημόσιων ακινήτων-φιλέτων, αλλά και την εξασφάλιση γενναίων κρατικών επιδοτήσεων για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.
Καθοριστική από αυτήν την άποψη ήταν η ψήφιση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του νόμου 4179 «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις».
Με τον συγκεκριμένο νόμο εισάγεται για πρώτη φορά, μεταξύ άλλων, η έννοια «οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων» και ρυθμίζονται θέματα αγκάθια που έθεταν οι υποψήφιοι επενδυτές για την υλοποίηση ποικίλων επενδύσεων: από «σύνθετα τουριστικά καταλύματα» και ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels) μέχρι τη δημιουργία ξενώνων (κερδοσκοπικού χαρακτήρα) για τη φιλοξενία νέων αλλά και τη χωροθέτηση και αδειοδότηση τουριστικών λιμένων (μαρίνες).
Οι «οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων» θα μπορούσαν να θεωρηθούν το αντίστοιχο των ΒΙ.ΠΕ. (Βιομηχανικές Περιοχές) που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες για τη σύσταση βιομηχανικών πάρκων.
«Οργανωμένος υποδοχέας τουριστικών δραστηριοτήτων», σύμφωνα με τον νόμο, είναι μια περιοχή που αναπτύσσεται βάσει ενιαίου σχεδιασμού, προκειμένου να λειτουργήσει κατά κύρια χρήση ως οργανωμένος χώρος ανάπτυξης δραστηριοτήτων τουρισμού-αναψυχής και άλλων, συνοδευτικών του τουρισμού, δραστηριοτήτων.
Τέτοιες περιοχές θεωρούνται οι «Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης»-ΠΟΤΑ (του άρθρου 29 του νόμου 2545/1997), οι «Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Τουρισμού-ΠΟΑΠΔΤ (του άρθρου 10 του νόμου 2742/1999), οι «Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης-ΠΕΡΠΟ (του άρθρου 24 του ν.2508/1997), τα Δημόσια Ακίνητα που προορίζονται για τουριστική αξιοποίηση μέσω Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) και περιοχές για τις οποίες εκδίδονται Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).
Παράλληλα, προβλέπεται η λειτουργία «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων» όπου σε ένα συγκρότημα θα μπορούν να συνυπάρχουν ξενοδοχεία, ειδικές τουριστικές υποδομές, πολυτελείς τουριστικές κατοικίες (βίλες) άνω των 100 τ.μ., ενώ στο ίδιο συγκρότημα θα δίνεται η δυνατότητα να συνυπάρχουν πολλά διαφορετικά ιδιοκτησιακά καθεστώτα.
Στο ίδιο συγκρότημα, δηλαδή, θα μπορούν να φιλοξενούνται τουρίστες οι οποίοι απλώς θα έχουν αγοράσει ένα πακέτο λίγων ημερών για διακοπές στη χώρα μας και ταυτόχρονα λίγο πιο πέρα θα υπάρχουν βίλες οι οποίες είτε θα έχουν πουληθεί σε νέους ιδιοκτήτες, είτε θα έχουν παραχωρηθεί με συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης (άνω των 10 ετών) σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα, τμήματα των εγκαταστάσεων διαμονής των ξενοδοχείων θα μπορούν να παραχωρούνται σε πολλούς διαφορετικούς ιδιοκτήτες μέσω συμβολαίων χρονομεριστικής μίσθωσης (time sharing).
Με αυτόν τον τρόπο σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή θα μπορούν να συνυπάρχουν ξενοδοχεία, ειδικές τουριστικές υποδομές και άλλες συμπληρωματικές εγκαταστάσεις κάθε είδους. Από συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ και κέντρα θαλασσοθεραπείας μέχρι προπονητικά και χιονοδρομικά κέντρα, εγκαταστάσεις καταδυτικού τουρισμού αλλά και ιαματικά λουτρά, κέντρα ευεξίας, αναζωογόνησης και αισθητικής.
Το επενδυτικό «μέλι»
Κύριο δέλεαρ για τους υποψήφιους επενδυτές είναι το γεγονός ότι στις περιοχές όπου σχεδιάζεται να αναπτυχθούν οι τουριστικές επενδύσεις «νέας γενιάς» θα ισχύουν ειδικά χωροταξικά σχέδια με διαφορετικούς όρους δόμησης σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα αλλά και σε σχέση με ό,τι εφαρμόζεται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της υπό υλοποίηση επένδυσης.
Παράδειγμα αποτελούν τα γήπεδα γκολφ. Με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς θεωρούνταν (από τους ενδιαφερόμενους) μη συμφέρουσα επένδυση. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αντίθετα, το γήπεδο γκολφ θα μπορεί να αποτελεί τμήμα ενός «σύνθετου τουριστικού καταλύματος» και να συνδυάζεται με ξενοδοχειακές υποδομές και πολυτελείς τουριστικές κατοικίες, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να πωλούνται ή να παραχωρούνται μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων σε ιδιώτες.
Είναι χαρακτηριστικό πως αν ο συντελεστής της δομημένης επιφάνειας του σύνθετου συγκροτήματος δεν ξεπερνά το 0,10, ο επενδυτής θα μπορεί να πουλά ή να παραχωρεί έως και το 55% των δωματίων, διαμερισμάτων ή πολυτελών κατοικιών. Αν, μάλιστα, ο συντελεστής δόμησης δεν υπερβαίνει το 0,05, θα μπορεί να παραχωρεί ακόμα και το 70% της δομημένης επιφάνειας του ακινήτου.
Ό,τι απαγορευόταν ρητά από προηγούμενους νόμους αποτελεί το δέλεαρ που προσφέρουν οι νέες ρυθμίσεις σε υποψήφιους επενδυτές.
Τα ξενοδοχεία πάνω στο κύμα απαγορεύονταν διά ροπάλου τις τελευταίες δεκαετίες. Ο νέος νόμος, όμως (ν.4179), προσφέρει απλόχερα την παράκτια ζώνη σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν ξενοδοχεία που θα απέχουν μόλις 50 μ. από τον αιγιαλό.
Περιζήτητο προϊόν, ωστόσο, στη διεθνή αγορά θεωρείται μια βίλα πάνω στο κύμα. Τέτοιες πολυτελείς κατοικίες (βίλες), σύμφωνα με τον νέο νόμο, θα μπορούν να δημιουργηθούν σε απόσταση μόλις 30 μ. από τον αιγιαλό. Μπαλκόνι για «έχοντες», κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.
Στη γραμμή εκκίνησης 4 μεγάλες επενδύσεις
Τέσσερα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται, ήδη, στη γραμμή εκκίνησης για την υλοποίησή τους. Τα τρία πρώτα έχουν εξασφαλίσει, ήδη, το πράσινο φως της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, ενώ το τέταρτο ακολουθεί έχοντας καταθέσει σχετικό φάκελο στην «Invest In Greece».
Pravita Estate: Πρόκειται για επένδυση της εταιρείας ΠΡΑΒΙΤΑ Αναπτυξιακή & Συμμετοχών Α.Ε., προϋπολογισμού 796 εκατ. ευρώ. Αφορά τη δημιουργία τουριστικού θέρετρου στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, το οποίο θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, γήπεδα γκολφ και πολυτελείς κατοικίες.
Ιτανός Γαία: Αφορά επένδυση της βρετανικής Loyalward (ανήκει στον όμιλο Minoan Group) στη χερσόνησο Σίδερο του δήμου Σητείας Κρήτης. Η επένδυση είναι προϋπολογισμού 267 εκατ. ευρώ και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και εγκαταστάσεις ειδικών μορφών τουρισμού (γκολφ spa).
Kilada Hills: Πρόκειται για επένδυση της εταιρείας MindCompass, συμφερόντων της Dolpin Capital Investors, στην Κοιλάδα του νομού Αργολίδας. Το επενδυτικό σχέδιο είναι προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ και αφορά τη δημιουργία πολυτελούς παραθεριστικού-τουριστικού χωριού με ξενοδοχείο πέντε αστέρων, γήπεδο και κτίριο λέσχης golf κατηγορίας championship, beach club και παραθεριστικές κατοικίες
Ithaca Resort: Ο φάκελος που έχει υποβληθεί στο Invest Ιn Greece αφορά επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ΑΓΥΙΑ Α.Ε., προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αφορά τη δημιουργία πολυτελούς παραθεριστικού-τουριστικού χωριού στην Ιθάκη το οποίο θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία πέντε αστέρων, Spa, γήπεδο και κτίριο λέσχης γκολφ, μαρίνα, μικρές συνεδριακές εγκαταστάσεις και αντίστοιχης κατηγορίας παραθεριστικές κατοικίες.
του Παύλου Υψηλάντη
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1158551/toyrismos-oi-big-bussiness-neas-genias.html
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.