Αδειες παραμονής στη χώρα για όσο διάστημα κατέχουν ακίνητα σε αυτήν αναμένεται να εξασφαλίζουν οι ξένοι (εκτός Ε.Ε.) αγοραστές ακινήτων αξίας τουλάχιστον 300.000 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε από το βήμα του 7ου RED Business Forum, που διοργανώθηκε χθες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Νότης Μηταράκης. Πρόκειται για μία εκ των κινήσεων που δρομολογεί το υπουργείο, στην προσπάθειά του να προσελκύσει επενδύσεις και να τονώσει την αγορά ακινήτων.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, εξετάζεται από κοινού με το υπ.Δικαιοσύνης, η θέσπιση ενός είδους fast track και στη δικαιοσύνη, ώστε να προωθούνται ταχύτερα τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια και να μην μπλοκάρονται για χρόνια στις αίθουσες των δικαστηρίων. Στο πλαίσιο της προσέλκυσης επενδύσεων, ο κ. Μηταράκης είχε χθες συνάντηση και με τον πρέσβη της ρωσικής ομοσπονδίας στην Ελλάδα, κ. Βλαντιμίρ Κικχισβίλι, όπου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι δυνατότητες που υπάρχουν για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Με τη σειρά του, ο κ. Ανδρέας Ταπραντζής, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρθηκε στο νέο «εργαλείο» των ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Αξιοποίησης Δημόσιων Ακινήτων), που αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των σχετικών επενδύσεων. Αυτήν την περίοδο ετοιμάζονται τρία ΕΣΧΑΔΑ προς έγκριση από το ΣτΕ και συγκεκριμένα για το κτίριο του IBC στο Μαρούσι, όπως επίσης και για τις εκτάσεις στην Αφάντου της Ρόδου και στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Ο ίδιος επισήμανε ότι το ΤΑΙΠΕΔ εγγυάται στους επενδυτές αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων, ότι η ενεργοποίηση της κάθε σύμβασης θα γίνεται μόνο εφόσον ληφθεί η έγκριση του εκάστοτε ΕΣΧΑΔΑ, αναλαμβάνοντας επί της ουσίας και το ρίσκο. «Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα είχαμε κανένα ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Επρεπε ως Δημόσιο, να αναλάβουμε για λογαριασμό των επενδυτών το σχετικό ρίσκο» επισήμανε ο κ. Ταπραντζής.
Στον τομέα των τουριστικών κατοικιών, εξοχικών ενταγμένων σε μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, τόνισε ότι υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον και εν γένει επιχειρηματικό αντικείμενο, με δύο βασικές αγορές, εκείνη των βορειοευρωπαίων συνταξιούχων κι εκείνη των αγοραστών από χώρες, όπως η Ρωσία, το Ισραήλ και η Τουρκία. Ωστόσο, αντίστοιχες επενδύσεις ήδη υλοποιούνται σε χώρες, όπως η Κροατία και η Τουρκία, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να είναι ήδη έντονος. Σύμφωνα με τον κ. Ταπραντζή, μειονέκτημα αποτελεί και το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς, καθώς, σύμφωνα με σχετική έρευνα του TAIΠΕΔ, προκύπτει ότι το κόστος διατήρησης/κατοχής κατοικίας στην Ελλάδα, είναι σήμερα δυσανάλογα υψηλότερο του κόστους απόκτησής της, ιδίως σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Τέλος, ο κ. Αρης Καρυτινός, γεν. διευθυντής του κλάδου ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, προχώρησε στην εκτίμηση, ότι μετά τη λήψη της δόσης του πακέτου βοήθειας και των μέτρων για τον περιορισμό του χρέους της χώρας, είναι παράγοντες που μπορούν να λειτουργήσουν θετικά για τη βελτίωση του κλίματος και στην αγορά ακινήτων.
Πηγή: Η Καθημερινή
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.