Σύμφωνο για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μια νέα εποχή στις σχέσεις Εκκλησίας της Ελλάδας και Βατικανού μπορεί να σηματοδοτήσει το «Σύμφωνο συνεργασίας» που πρόκειται να υπογραφεί σύντομα για την προώθηση του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού.
Παναγία Σουμελά, Δεκαπενταύγουστος του 2010. Η λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος υπήρξε αφορμή για την αναγέννηση του μοναστηριού.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Ρώμη με το επίσημο Ταξιδιωτικό Γραφείο του Βατικανού. Οπως ανέφερε χθες ο μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, μιλώντας (ως πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου της ανάπτυξης των προσκυνηματικών περιηγήσεων) στο συνέδριο για τον θρησκευτικό τουρισμό στη ΝΑ Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η προσπάθεια εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο της υπογραφής συμφώνων συνεργασίας με άλλες ορθόδοξες χριστιανικές Εκκλησίες αλλά και τη Pωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Τέτοιας μορφής «Σύμφωνο συνεργασίας» έχει ήδη υπογραφεί επισήμως τον περασμένο μήνα με το Προσκυνηματικό Κέντρο του Πατριαρχείου Μόσχας και ετοιμάζονται συνεργασίες με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ρουμανίας και της Αλβανίας. Αυτό με το αντίστοιχο γραφείο του Βατικανού θεωρείται πολύ σημαντικό για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού στη χώρα μας, καθώς το Βατικανό δέχεται ετησίως 4,5 εκατ. επισκέπτες.
Οπως ανέφερε ο μητροπολίτης Δωδώνης, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον συνεργασίας από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς της χώρας με το Συνοδικό Γραφείο για την έκδοση σε ψηφιακή πολύγλωσση μορφή (CDs και DVDs) όλων των πολιτιστικών μνημείων, των προσκυνημάτων και μονών των Ι. Μητροπόλεων της χώρας. Αναφερόμενος σε ένα χτυπητό παράδειγμα, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος τόνισε ότι στο διάστημα που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη η εικόνα του Αξιον Εστί, την επισκέφθηκαν περισσότεροι από 200.000 πιστοί από διάφορα μέρη, ακόμα και με πτήσεις τσάρτερ από τη Ρωσία. Κοινή διαπίστωση της πλειονότητας των ομιλητών του συνεδρίου που διεξήχθη στο πλαίσιο της 28ης Philoxenia ήταν «ότι ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη βαριά βιομηχανία της χώρας. Τα αριθμητικά του μεγέθη υπολογίζονται στους 300.000 επισκέπτες (τζίρος 15 δισ.). Οι προοπτικές μοιάζουν τεράστιες κοιτάζοντας προς τον Βορρά. Η κ. Ελένη Ναουμίδου, εκπρόσωπος ταξιδιωτικού γραφείου που δραστηριοποιείται στην προσέλκυση Ρώσων τουριστών, είπε ότι το περασμένο καλοκαίρι προσγειώνονταν στην Ελλάδα 77 αεροπλάνα την εβδομάδα από 22 πόλεις της Ρωσίας. Μέσα στο 2012, 2.000 Ρώσοι πραγματοποίησαν θρησκευτική εκδρομή με μία διανυκτέρευση σε Αγιο Ορος, Θεσσαλονίκη, Μετέωρα, Αγ. Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, Αγ. Ιωάννη το Ρώσο στην Εύβοια, Αγία Λαύρα. Ανοιγμα στους χιλιάδες ορθόδοξους επισκέπτες του όρους Μελά στον Πόντο έκανε και ο Τούρκος δήμαρχος της πόλης Μάτσκα στην Τραπεζούντα κ. Ερτουγρούλ Γκεντζ, γνωστοποιώντας την πρόθεση των τοπικών αρχών να αναστηλώσουν και να αναδείξουν αλλά δύο ορθόδοξα μοναστήρια, τη μονή Βαζελώνος και του Αγ. Ιωάννη Περιστεριώτα, που βρίσκονται στην ίδια περιοχή με το ιστορικό μοναστήρι της Σουμελιώτισσας. Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο του 2012 επισκέφθηκαν 380.000 πιστοί.
Πηγή: Η Καθημερινή
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.