Τελικά, ποιος φταίει για την υπόθεση των αφαλατώσεων στην Πάτμο; Μετά το ρεπορτάζ, σχετικά με την αδυναμία του τοπικού δήμου να θέσει σε λειτουργία τις δύο μονάδες αφαλάτωσης που είχε προμηθευτεί, πολλοί πολίτες και φορείς επικοινώνησαν με την «Κ», επισημαίνοντας διαφορετικές πτυχές της υπόθεσης. Αυτό που τελικά αναδεικνύεται είναι, καταρχήν, η δυσλειτουργία του σημερινού συστήματος διοίκησης των αιγαιοπελαγίτικων νησιών.
Οπως ανέφερε στο προηγούμενο ρεπορτάζ ο δήμαρχος Πάτμου κ. Γρηγόρης Στόικος, ο δήμος προμηθεύτηκε προ μηνών δύο μονάδες αφαλάτωσης, δυναμικότητας 600 κυβικών εκάστη, τις οποίες δεν μπορεί να εγκαταστήσει γιατί δεν έχουν κατασκευαστεί τα συνοδά έργα (βάσεις για την εγκατάσταση αφαλατώσεων, γεωτρήσεις για την άντληση υφάλμυρου νερού, αγωγός για διάθεση αλμόλοιπου). Πώς φθάσαμε στο αδιέξοδο; Με βάση νέα έγγραφα, που έχει στη διάθεσή της η«Κ»:
• Για να διενεργηθεί ο διαγωνισμός για την απόκτηση των αφαλατώσεων, ο δήμος Πάτμου είχε τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, καθώς ο ίδιος ο δήμος δεν διαθέτει ούτε έναν μηχανικό. Βάσει της νομοθεσίας, οι νησιωτικοί δήμοι κάτω των 3.000 κατοίκων υποστηρίζονται τεχνικά από την Περιφέρεια.
• Η εταιρεία που επικράτησε στον διαγωνισμό, Calligan Α.Ε., έφερε τις αφαλατώσεις στην Πάτμο, αλλά ο δήμος αρνείται να τις παραλάβει. Ο δήμος υποστηρίζει ότι δεν τις παραλαμβάνει, καθώς δεν έχουν κατασκευαστεί τα συνοδά έργα, άρα δεν είναι δυνατόν να δοκιμάσει τη λειτουργία τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι η εταιρεία δεν έχει εξοφληθεί και έχει στραφεί νομικά ενάντια στον δήμο. Οπως επισημαίνουν πηγές της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, ο δήμος πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να εισπράξει από την Τράπεζα της Ελλάδος τα πρώτα 185.000 ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί γι’ αυτό τον σκοπό, ειδάλλως το σύνολο του κονδυλίου για τις αφαλατώσεις (875.000 ευρώ) θα χαθεί.
• Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν κατάφεραν επί τουλάχιστον ενάμιση έτος να φέρουν σε πέρας την υπόθεση των -στην πραγματικότητα απλών- έργων που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσουν οι αφαλατώσεις. Οπως προκύπτει από έγγραφο του δήμου Πάτμου, η γ.γ. Αιγαίου είχε δεσμευτεί αρχικά ότι θα κάνει τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες για τα συνοδά έργα. Ομως η τεχνική υπηρεσία ολιγώρησε και έτσι, στα τέλη του 2012 η γ.γ. Αιγαίου αποφάσισε να διαθέσει 49.000 ευρώ στον δήμο Πάτμου, για να προχωρήσει μόνος του στην ανάθεση της μελέτης.
Η υπόθεση δεν τελείωσε εδώ. Ο δήμος αρνήθηκε να παραλάβει τα χρήματα, επικαλούμενος την έλλειψη τεχνικής υπηρεσίας και στις αρχές του 2013 απευθύνθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζητώντας υποστήριξη. Οπως προκύπτει από έγγραφο της Περιφέρειας, η μελέτη ανατέθηκε αρχικά σε ιδιώτη μηχανικό, που τον Ιούλιο παραιτήθηκε. Και κατόπιν σε άλλο ιδιώτη μηχανικό. Τέλος, η γ.γ. Αιγαίου παρενέβη και πάλι στην υπόθεση και με πρόσφατο έγγραφό της ζητεί να διερευνηθεί αν οι ποσότητες νερού που θα δίνουν οι γεωτρήσεις είναι επαρκείς ή πρέπει να αντληθεί νερό από τη θάλασσα.
Ολα αυτά, όταν ο αρχικός στόχος του διαγωνισμού ήταν οι αφαλατώσεις να έχουν εγκατασταθεί και να λειτουργούν μέχρι τις 10 Ιουλίου 2013. Το γεγονός ότι ο δήμος Πάτμου, η Περιφέρεια και η γενική γραμματεία Αιγαίου δεν έχουν καταφέρει να λύσουν ακόμα το θέμα των συνοδών έργων τον Οκτώβριο, κατ’ αρχήν θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση για τις αφαλατώσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, παρά την εντυπωσιακή οικονομία που έχει πετύχει στο Δημόσιο ο δήμος με τη χρήση του ταχυδιυλιστηρίου και ενός φράγματος, τελικά αναγκάστηκε να ζητήσει τη μεταφορά 44.000 κυβικών νερού για τις ανάγκες Ιουλίου και Αυγούστου. Τα οποία κόστισαν στο Δημόσιο 635.800 ευρώ (44.000 επί 14,45 ευρώ ανά τετραγωνικό), έναντι 48.400 ευρώ που θα κόστιζε το νερό αν είχαν λειτουργήσει οι αφαλατώσεις (εκτιμώμενο κόστος νερού 1,10 ευρώ ανά κυβικό).
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ
Πηγή: Η Καθημερινή
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.