Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 20142020, ύψους 960 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 αφορούν το νέο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 18 δισ. τις επιδοτήσεις για τους αγρότες.
Η συμφωνία αυξάνει την ευελιξία στη μεταφορά πόρων από έτος σε έτος. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να αποδειχθεί ευεργετικό για τη χώρα μας, η οποία παραδοσιακά δυσκολεύεται στην απορρόφηση κονδυλίων. Ωστόσο, αν η Ελλάδα δεν πετυχαίνει τους στόχους του Μνημονίου, τότε θα της διακρατούνται κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία. Αναφορικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις διαψεύδονται οι φόβοι ότι θα καταργηθούν μετά το 2013. Η μείωση των διαθέσιμων πόρων για τη χώρα μας ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, ενώ το μερίδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό παραμένει τεράστιο (περί το 38% ή 373 δισ. ευρώ).
Συγκεκριμένα, οι άμεσες επιδοτήσεις για την ελληνική γεωργία διαμορφώνονται περίπου στα 2 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα επτά χρόνια. Οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πλέον οι επίσημες ανακοινώσεις φαίνεται ότι είναι θέμα μερικών ημερών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη και την επόμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις 3 Ιουλίου στη γερμανική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί και με την Αγκελα Μέρκελ.
Σε διαφορετική περίπτωση οι ανακοινώσεις θα γίνουν κατά την επίσκεψη του κ. Β. Σόιμπλε στην Αθήνα, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 18 Ιουλίου και αναμένεται να συνοδευθούν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕΜΠΕ, από την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης ή μεταξύ του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παροχή τεχνογνωσίας, καθώς βεβαίως και στη χρηματοδότηση. Σήμερα, άλλωστε, ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της KfW, Ούλριχ Σρέντερ.
«Προσπαθούμε εδώ και ένα χρόνο για τη δημιουργία αυτού του Ταμείου και νομίζω πια, από αυτά που ειπώθηκαν στις συναντήσεις, ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία» τόνισε χθες από το Βερολίνο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Β. Σόιμπλε, καθώς και με τους κ. Φίλιπ Ρέσλερ και Στέφαν Καπφέρερ, υπουργό και υφυπουργό Οικονομίας αντιστοίχως. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και εποπτευόμενων φορέων αυτού, αλλά και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, έχουν αναλάβει αθόρυβα να κάνουν όλη τη μελέτη και εν συνεχεία τις αναγκαίες διαπραγματεύσεις ώστε να ξεπερασθούν τα εμπόδια, ακόμη και οι διαφωνίες της τρόικας, και να υλοποιηθεί τελικά το φιλόδοξο σχέδιο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα δημιουργίας του Ταμείου ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «η πολιτική δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη», εννοώντας ότι θα πρέπει η δημοσιονομική προσαρμογή να συνδυάζεται με αναπτυξιακά μέτρα. Εσπευσε, πάντως, να προσθέσει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί και συμπλήρωσε: «Το μήνυμα είναι αποφασιστικότητα για την ελληνική κυβέρνηση στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας».
Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης σε εκδήλωση του Ιδρύματος Αντενάουερ, καθώς μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Οι αδύναμοι κρίκοι πρέπει να κάνουν αυτά που οφείλουν και οι ισχυρές οικονομίες πρέπει να επιδείξουν υποστηρικτικό πνεύμα. Οχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης αλλά και επειδή βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα προηγούμενα χρόνια η χώρα μας ήταν από τους πιο αδύναμους κρίκους -ίσως ο πιο αδύναμοςτης Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάθαμε από το παρελθόν και είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλα τα αναγκαία μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας».
Η ανάγκη αναπτυξιακού προσανατολισμού συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία επισημάνθηκε χθες από τη Γερμανίδα καγκελάριο. Μιλώντας στο γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο η Αγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι μετά την εναρμόνιση της οικονομικής πολιτικής, θα μπορούσε να προωθηθεί και η ανάπτυξη της οικονομίας. «Σε αυτό το πλαίσιο και υπό αυστηρές προϋποθέσεις θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί έναν μηχανισμό αλληλεγγύης, για παράδειγμα, κάποιου είδους ταμείο για την Ευρωζώνη» υποστήριξε, διευκρινίζοντας ότι αυτό το ταμείο δεν μπορεί να είναι άλλη μια πηγή χρηματοδότησης, αλλά θα πρέπει να ενισχύει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
Πηγή: Η Καθημερινή
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.