Τουριστική επένδυση με μια «πρωτιά» και μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες για την Τζια. Η «πρωτιά» της αφορά τον τρόπο αδειοδότησής της, καθώς είναι η πρώτη που πήρε το «πράσινο φως» με βάση τη νέα νομοθεσία για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Η δε ιστορία της επένδυσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ξεκινά τη δεκαετία… του ’70 και αντίθετα με ό,τι ίσως φανταζόμαστε, ο λόγος που δεν προχώρησε μέχρι σήμερα δεν σχετίζεται με τη «γραφειοκρατία».
Παραμονή Χριστουγέννων, λοιπόν, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού ενέκριναν με κοινή τους απόφαση τη δημιουργία ενός «σύνθετου τουριστικού καταλύματος» στην περιοχή Βρόσκοπος, στα βορειοδυτικά της Τζιας. Σύμφωνα με την απόφαση, η νέα τουριστική εγκατάσταση θα καλύψει έκταση 645 στρεμμάτων, εκ των οποίων θα δομηθούν τα 195 στρέμματα (με βάση το ποσοστό δόμησης που ορίζει το ισχύον χωροταξικό για τον τουρισμό). Η εγκατάσταση έχει δυναμικότητα 230 κλινών και περιλαμβάνει:
- Ξενοδοχείο πέντε αστέρων, δυναμικότητας 94 κλινών, το οποίο αποτελείται από 20 συγκροτήματα με δωμάτια/σουίτες με πισίνα, 8 συγκροτήματα με δωμάτια/σουίτες χωρίς πισίνα και δύο συγκροτήματα για άτομα μειωμένης κινητικότητας.
- Eπιπλωμένες τουριστικές κατοικίες μέγιστης δόμησης 6.811 τ.μ. και 136 κλινών. Μεγάλο ποσοστό των κατοικιών αυτών (το 40% του συνόλου της δομημένης επιφάνειας της επένδυσης) επιτρέπεται να εκμισθωθεί για μεγάλο διάστημα ή να μεταβιβαστεί (σύμφωνα με τον νέο νόμο για τα τουριστικά καταλύματα).
- Kέντρο θαλασσοθεραπείας 100 ατόμων (2.864 τ.μ. με θάλαμο υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας).
- Kέντρο καταδυτικού τουρισμού.
Υποστηρικτικά έργα
Επίσης η εγκατάσταση θα συνοδεύεται από διάφορα υποστηρικτικά έργα, όπως εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, μονάδα αφαλάτωσης (δυναμικότητας 200 κυβικών ημερησίως) και μια προβλήτα για την εξυπηρέτηση της εγκατάστασης. Φορέας του έργου είναι οι εταιρείες «Θερισός Χιλλς Α.Ε.» και «Ειδικού Σκοπού 24 Α.Ε.».
«Η ιστορία της επένδυσης αυτής είναι πολύ παλιά, ίσως και από την περίοδο ’65-’75 που αγοράστηκαν μαζικά εκτάσεις κοντά στις παραλίες του νησιού», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Κέας Αντώνης Δεμέναγας. «Ευτυχώς, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης της δεν την “τεμάχισε” για να κάνει ιδιωτική πολεοδόμηση, αλλά την άφησε ενιαία. Eπειτα από χρόνια, νομίζω τη δεκαετία του ’80, την πούλησε σε ένα συμπατριώτη μας επιχειρηματία, τον Αντώνη Τσούρτη. Ούτε κι αυτός τελικά την έκανε κάτι και πριν από λίγα χρόνια την πούλησε στους σημερινούς της ιδιοκτήτες».
«Το ενδιαφέρον είναι πως, απ’ ό,τι γνωρίζω, οι νέοι επενδυτές φρόντισαν για αρκετά χρόνια να εργαστούν για την κατοχύρωση της δυνατότητας τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής», λέει στην «Κ» η γνωστή αρχιτέκτων-πολεοδόμος Ράνια Κλουτσινιώτη, η οποία διατηρεί σπίτι στην Τζια. «Ελεγξαν αν ήταν δασική ή όχι, έκαναν αρχαιολογική έρευνα, έκαναν επαφές με το υπουργείο Ναυτιλίας για να δημιουργήσουν προβλήτα -η οδική προσπέλαση της περιοχής είναι δύσκολη- οπότε έφθασαν σήμερα σε ένα προχωρημένο σημείο για την αδειοδότηση. Οσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, η Τζια έχει μόνο λίγες και μικρές τουριστικές μονάδες -καθώς αναπτύχθηκε με βάση την εξοχική κατοικία- και αυτή θα είναι η πρώτη τέτοιου μεγέθους».
Θετική αντίδραση
Η δημοτική αρχή βλέπει θετικά την επένδυση. «Το να χτίσεις σε μια μεγάλη έκταση με μικρό συντελεστή είναι καλύτερο από το να “κόψεις” την έκταση σε οικόπεδα των 4 στρεμμάτων και να τα χτίσεις. Η Τζια έχει χτιστεί πολύ, από ανθρώπους που την αγαπούν και τη σεβάστηκαν, αλλά και από ανθρώπους που είχαν λεφτά και δεν ήξεραν τι να τα κάνουν. Ευτυχώς η κρίση ανέκοψε την οικοδομική φρενίτιδα».
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ
Πηγή: Η Καθημερινή
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.