Δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο στις ΕΠΕ, ανήγγειλαν Χατζηδάκης και Στουρνάρας.
Παρά τις παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια, παραμένουν ακόμη πολλά εμπόδια σε σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων.
Μία σειρά μέτρων για τη διευκόλυνση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και δράσεις ώστε να ανοίξουν τα «κλειστά» επαγγέλματα προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες, καταργείται το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο το οποίο απαιτείται για την ίδρυση εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ). Η ρύθμιση αναμένεται σε συνδυασμό με άλλα μέτρα να οδηγήσει στη μείωση κατά 30% των διαδικασιών που απαιτούνται για την ίδρυση ΕΠΕ. Αναφορικά με τα κλειστά επαγγέλματα, αναμένονται νέες ρυθμίσεις για την απελευθέρωσή τους, μετά τη σχετική μελέτη αποτίμησης της μέχρι τώρα προσπάθειας. Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών από τα 343 κλειστά επάγγελματα έχουν απελευθερωθεί τα 247, αν και παραδέχθηκε ότι οι περιορισμοί δεν έχουν αρθεί σε κρίσιμες ειδικότητες (δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι κ.λπ.). Την κατάργηση του καθοριζόμενου από το κράτος ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου το οποίο απαιτείται για την ίδρυση εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο κ. Κωστής Χατζηδάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα οι εταίροι θα είναι αυτοί που θα καθορίζουν ελεύθερα, στο καταστατικό της εταιρείας, το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου της.
Η ρύθμιση αυτή, η οποία γίνεται ύστερα από σύσταση της Παγκόσμιας Τράπεζας, με την οποία συνεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, αναμένεται σε συνδυασμό με άλλα μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση να οδηγήσει στη μείωση κατά 30% των διαδικασιών ίδρυσης που απαιτούνται για την ίδρυση ΕΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Doing Business 2013 της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα απαιτούνται για την ίδρυση μιας ΕΠΕ 11 διαδικασίες και 11 ημέρες.
Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε γίνει ήδη μια πρώτη παρέμβαση στο θέμα του ελάχιστου κεφαλαίου για την ίδρυση ΕΠΕ, καθώς τότε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θεσπίστηκε η μείωσή του στα 2.400 ευρώ από 4.500 ευρώ που ήταν πριν. Στην ίδια τροπολογία, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε χθες ο κ. Κ. Χατζηδάκης, θα προβλέπονται ακόμη τα εξής:
Περιορισμός της δυνατότητας συναλλαγών μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων και προσώπων. Πρόκειται για ρύθμιση η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και την προστασία των μετόχων μειοψηφίας ή μετόχων που δεν εμπλέκονται στη διοίκηση μιας επιχείρησης. Η ρύθμιση αυτή αγγίζει αφενός τα ζητήματα των ενδοομιλικών συναλλαγών αφετέρου τα θέματα που προέκυπταν με αγοραπωλησίες μετοχών μεταξύ θυγατρικών και μητρικών εταιρειών, καθώς και με καθορισμό μερισμάτων, συχνά εν αγνοία των μετόχων της μειοψηφίας.
Ενίσχυση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων κατά την έκδοση αδειών δόμησης. Μέρος του φακέλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα μπορεί να υποβάλλεται στην υπηρεσία με μορφή ψηφιακού δίσκου (CD) στην υπηρεσία συνοδευόμενη μόνο από υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού.
Η μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας (π.χ. εγκατάσταση πυροσβεστήρων, συστήματα πυρανίχνευσης) των επιχειρήσεων δεν θα ελέγχεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά θα εγκρίνεται με βάση την ευθύνη που αναλαμβάνει ο μηχανικός.
Για πολεοδομικές παρεμβάσεις μικρής κλίμακας για τις οποίες βάσει των τελευταίων αλλαγών στον οικοδομικό κανονισμό το οικείο αστυνομικό τμήμα ήταν αρμόδιο για τη θεώρηση του σχεδίου δόμησης, τώρα απλώς θα ενημερώνεται.
Πάντως, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της διευκόλυνσης του επιχειρείν παραμένουν ακόμη πολλά εμπόδια σε σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων. Η έρευνα που πραγματοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη εντοπίσει 131 πιθανά σημεία παρέμβασης-εμπόδια στον κλάδο του τουρισμού, 39 σημεία στον κλάδο των δομικών υλικών, 200 εμπόδια στο λιανεμπόριο και 96 εμπόδια στην επεξεργασία τροφίμων. Σε οριζόντιο επίπεδο έχουν εντοπισθεί 51 εμπόδια τα οποία αφορούν κυρίως χωροταξικούς περιορισμούς. Σύμφωνα με τον κ. Κ. Χατζηδάκη εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχει καταρτιστεί μια συγκεντρωτική κατάσταση με τα σημεία που επιδέχονται παρέμβασης με στόχο έως τον Σεπτέμβριο να έχει διαμορφωθεί η πρώτη δέσμη των νομοθετικών ρυθμίσεων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχουν εξειδικευθεί και οι παρεμβάσεις για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης και λειτουργίας κυρίως βιομηχανικών επιχειρήσεων στη βάση της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει για τον σκοπό αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης με την Παγκόσμια Τράπεζα, την Task Force και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
Πηγή: Η Καθημερινή
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.