Την επόμενη Παρασκευή αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Υπάρχει μία μικρή πιθανότητα ολιγοήμερης παράτασης, αλλά μόνον εφόσον χρειαστούν διευκρινίσεις για το κείμενο της σύμβασης. Αυτό αναφέρουν αρμόδιες πηγές, προσθέτοντας πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κατατεθούν περισσότερες από δύο έως τέσσερις προσφορές.
Σε αυτές θα συνασπιστούν οι 13 υποψήφιοι που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση της διαδικασίας. Και αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα στην εν εξελίξει διαβούλευση για το κείμενο της σύμβασης συμμετέχουν ενεργά μόλις οι έξι.
Η διαβούλευση, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, επικεντρώνεται κυρίως στο ζήτημα του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), που θα γίνει με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εκκρεμεί. Το γεγονός δημιουργεί εύλογες απορίες στους υποψηφίους και ειδικά σε όσους δεν εξοικειωμένοι με την ελληνική πραγματικότητα.
Στον αντίποδα, έχουν αρθεί άλλες εκκρεμότητες, όπως ο καθορισμός αρχαιολογικών ζωνών και έτσι έχει ξεκαθαρίσει, κυριολεκτικά, το τοπίο. Διότι ο Αστέρας Βουλιαγμένης, αν και αποτελεί, έως σήμερα, ξενοδοχειακή επιχείρηση, πωλείται και με τη δυνατότητα ανάπτυξης ακινήτων παραθεριστικής κατοικίας.
Στους 13 υποψηφίους επενδυτές που έχουν προκριθεί στην τρέχουσα φάση του διαγωνισμού, η οποία ολοκληρώνεται –με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα– στις 25 Νοεμβρίου, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, περιλαμβάνονται σημαντικά ελληνικά και ξένα επενδυτικά σχήματα. Κατ’ αρχάς, το hedge fund The Baupost Group LLC, συμφερόντων Seth A. Klarman, που κατέχει, μεταξύ άλλων, ποσοστό 5,19% του ΟΠΑΠ και εφόσον εξασκήσει τα warrants που έχει αποκτήσει, το 10,34% της Πειραιώς.
Επίσης, η Strategic Initiative του Ρώσου Dmitry Razorenov, ο οποίος έχει εξαγοράσει τη Δωδώνη. Η εταιρεία Charterworld συμφερόντων του εφοπλιστή Λου Κολλάκη. Το αμερικανικό fund Colony Capital. Ο όμιλος real estate, Hines. Η ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταν-τακόπουλου, που ελέγχει και το Costa Navarino. Ο κινεζικός κολοσσός Fosun που έχει τοποθετηθεί στρατηγικά και στη Folli Follie. Η αραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners. Η καναδικών συμφερόντων ICI Capital Corporation. Ο τουρκικός όμιλος Dogus που έχει κοινοπραξία για τη διαχείριση τουριστικών λιμένων με τη Lamda Development. Η Lamda Development που συμμετέχει και στον διαγωνισμό για το Ελληνικό. Η Dolphin Capital Investors, συμφερόντων του Μίλτου Καμπουρίδη, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας έχει εισέλθει και το Third Point, που έχει μπει και στην Energean. O εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου και η J&P Αβαξ. Πολλοί εξ αυτών εκτιμάται ότι θα συμπράξουν και οι υπάρχουσες συνεργασίες τους αναφέρονται από ορισμένες πλευρές και ως πρόκριμα για νέα συνεργασία στον Αστέρα.
Ομως οι έξι πιο «δραστήριοι», τουλάχιστον με βάση το ενδιαφέρον τους, είναι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η ΤΕΜΕΣ, η Dogus, η Dolphin Capital, η Colony Capital, η Fosun και η AGC Equity Partners. Να σημειωθεί πως ο διαγωνισμός δεν αποκλείει την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς ή τη συμμετοχή σε υπάρχον σχήμα και νέων υποψηφίων.
Πηγή: Η Καθημερινή
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.