Ως ένδειξη ότι ανοίγει ο δρόμος για συμφωνία με τη γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW, για συμμετοχή της στο κεφάλαιο του σχεδιαζόμενου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, ερμηνεύεται από αρμόδιους παράγοντες στην Ελλάδα το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Οι ίδιοι παράγοντες, μάλιστα, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με στελέχη της KfW -και όχι μόνο- επισημαίνουν ότι οι διαδικασίες για τη δημιουργία του ελληνικού επενδυτικού βραχίονα έχουν επιταχυνθεί το τελευταίο διάστημα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, πριν δηλαδή και από το τελικό χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση.
Η Ελλάδα μπορεί να μη διαθέτει ακόμη επενδυτική τράπεζα, όπως η ICO (Instituto de Crédito Oficial) στην Ισπανία, όπου σύμφωνα με το δημοσίευμα του Der Spiegel θα διατεθούν χρήματα με τη μορφή δανείου από την KfW, προκειμένου με τη σειρά της η ισπανική τράπεζα να προχωρήσει σε χαμηλότοκες χορηγήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η αναφορά, ωστόσο, ότι η περίπτωση της Ισπανίας μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για την παροχή ανάλογης βοήθειας ακόμη και στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται.
«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Φίλιπ Ρέσλερ (σ.σ.: οι Γερμανοί υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας αντιστοίχως) είναι μέλη του εποπτικού συμβουλίου της KfW», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές στην «Κ», υποστηρίζοντας ότι «μέσω και του δημοσιεύματος του Der Spiegel ανοίγουν τη συζήτηση και για την περίπτωση του ελληνικού σχεδίου».
Την ίδια ώρα, πάντως, παραμένουν οι ενστάσεις, κυρίως από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και λιγότερο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η άρση των οποίων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει η ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Οπως επισημαίνει στην «Κ» υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, η βασική ένσταση των δύο εκ των τριών μερών της τρόικας συνδέεται στην πραγματικότητα με το βεβαρημένο παρελθόν της Ελλάδας σε ανάλογες προσπάθειες. «Φοβούνται ότι θα δημιουργήσουμε μια νέα ΕΤΒΑ (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης) και ότι θα μοιράζουμε χρήματα σε “ημετέρους”. Για τον λόγο αυτό το κύριο μέλημά μας είναι να καταστήσουμε σαφές ότι το σχέδιο για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο δεν έχει καμία σχέση με το μοντέλο της ΕΤΒΑ», τονίζει. Υπενθυμίζεται ότι το μοντέλο το οποίο εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης είναι το ταμείο να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η διοίκησή του να τοποθετείται από τη συνέλευση των μετόχων-επενδυτών και όχι από την ελληνική κυβέρνηση και η καταστατική του έδρα να βρίσκεται εκτός Ελλάδας, πιθανώς στο Λουξεμβούργο.
Εκτός από τις επαφές με στελέχη της KfW, η ελληνική πλευρά πραγματοποιεί συναντήσεις με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), καθώς και με στελέχη του Caisse de Depots (το Ταμείο Παρακαταθηκών της Γαλλίας το οποίο έχει και επενδυτική δραστηριότητα και απευθύνεται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις), οι οποίες φέρεται να έχουν αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα. Το επόμενο διάστημα, εξάλλου, αναμένεται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το ίδιο ζήτημα με αξιωματούχους από το Κατάρ και την Κίνα, καθώς από τις δύο αυτές χώρες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για συμμετοχή στο κεφάλαιο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
Πηγή: Η Καθημερινή
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.