Το «πράσινο φως» στην αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών των Βασίλη Γκανιάτσα και Σπύρου Μούντριχα έδωσε χτες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Είχε προηγηθεί την περασμένη Τρίτη η θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την ίδια μελέτη, καθώς το Αστεροσκοπείο βρίσκεται στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του λόφου των Νυμφών.
Η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει τη δημιουργία κτιρίου με κατάστρωμα παρατηρήσεων και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων σε χώρο ανάμεσα στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών και τη Γραμματεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χωρητικότητας περίπου 90 ατόμων, θα φιλοξενεί συνέδρια, συναντήσεις, επιστημονικές παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η στέγη του ίδιου κτίσματος θα διαμορφωθεί ως κατάστρωμα παρατηρήσεων για το κοινό.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί αναβάθμιση και επέκταση του φυλακίου του Αστεροσκοπείου με προσθήκη θεματικού πωλητηρίου.
Η μελέτη εντάσσεται στο ίδιο έργο με τον «Γεω-Αστροφυσικό Περίπατο», που περιλαμβάνει την αποκατάσταση και επανάχρηση των ιστορικών κτιρίων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για μουσειακές και εκπαιδευτικές λειτουργίες.
To Εθνικό Αστεροσκοπείο αποτελεί το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα των Βαλκανίων, καθώς θεμελιώθηκε την 26η Ιουνίου 1842 από τον βασιλιά Όθωνα, μάλιστα την ώρα που συνέβαινε έκλειψη Ηλίου.
Πρώτο κατασκευάστηκε το Κτίριο Σίνα, που πήρε την ονομασία του από τον Βορειοηπειρώτη τραπεζίτη βαρώνο Γεώργιο Σίνα, με δωρεά του οποίου ιδρύθηκε το Αστεροσκοπείο.
Το Κτίριο Σίνα ανεγέρθηκε απέναντι από την Ακρόπολη βάσει σχεδίων του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν, σε κάτοψη σταυροειδή και προσανατολισμένη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Επίσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δύο από τα κτίρια του Αστεροσκοπείου (το Διοικητήριο και εκείνο των μεσημβρινών παρατηρήσεων) σχεδιάστηκαν από τον Ερνέστο Τσίλερ.
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.