Μέσα σε λίγες ώρες το όνομα Ριπόλοβλεβ έγινε γνωστό απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα. O λόγος; Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την οποία η Εκατερίνα (Κάτια) Ριπολόβλεβα αποκτούσε τον Σκορπιό από την Αθηνά Ωνάση. Το γεγονός προκάλεσε ένα… τσουνάμι δημοσιευμάτων για την ίδια, αλλά και για τον πατέρα της, Ντμίτρι Ριπόλοβλεβ, τον 46χρονο Ρώσο επιχειρηματία. Οι γνωρίζοντες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι κάποιες από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν είχαν μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα. Από την άλλη, υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά που είναι κοινά, μεταξύ του Ωνάση και του Ριπόλοβλεβ.
Κατ’ αρχάς, όπως ο Ωνάσης επέλεξε το Μονακό ως έδρα για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες το 1952, έτσι και ο Ριπόλοβλεβ διατηρεί εκεί τη μόνιμη κατοικία του και τα γραφεία του. Παράλληλα, είναι πρόεδρος της ομώνυμης ποδοσφαιρικής ομάδας του Πριγκιπάτου. Επίσης, όπως και ο Ωνάσης, έτσι και ο Ριπόλοβλεβ λατρεύει τη θάλασσα. Τα τρία αγαπημένα του μέρη είναι το Μόντε Κάρλο, η… θαλαμηγός του και η Κύπρος. Τώρα ο Σκορπιός αναμένεται να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των αγαπημένων του προορισμών. Ωστόσο, κάπου εδώ οι συγκρίσεις τελειώνουν. Κι αυτό γιατί οι δρόμοι που ακολούθησαν για να χτίσουν τις αυτοκρατορίες τους είναι πολύ διαφορετικοί.
Ποιος είναι ο Ριπόλοβλεβ
Γιατρός, μεταπωλητής, χρηματιστής, τραπεζίτης, επιχειρηματίας. Αυτά είναι σχηματικά τα σκαλοπάτια της σταδιοδρομίας του Ντμίτρι Ριπόλοβλεβ, που σήμερα κατατάσσεται στους 100 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη (σύμφωνα με τη λίστα του Forbes) και στους 15 πλουσιότερους της Ρωσίας.
Ο ίδιος μέχρι σήμερα έχει δώσει, «μετρημένες», μόλις πέντε συνεντεύξεις. Το μότο του, όπως προκύπτει από τα σχετικά κείμενα; «Μόλις χάσεις τον έλεγχο, μπορείς να χάσεις τα πάντα. Συνεπώς, πρέπει να είσαι απολύτως σίγουρος: ό,τι κι αν συμβεί, αυτά που σου ανήκουν δεν τα εγκαταλείπεις».
Ο Ντμίτρι Ριπόλοβλεφ γεννήθηκε το 1966 στο Περμ, μια βιομηχανική πόλη με πληθυσμό ενός εκατομμυρίου και πλούσιο υπέδαφος (πετρέλαιο, άνθρακας, χρυσός, διαμάντια, λευκόχρυσος, κάλιο) στα Ουράλια της Ρωσίας. Γόνος γιατρών, ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση και το 1990 αποφοίτησε από το Ιατρικό Ινστιτούτο του Περμ, με ειδίκευση στην Καρδιολογία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του παντρεύτηκε τη συμφοιτήτριά του Ελενα και το 1989 απέκτησαν την πρώτη τους θυγατέρα, την Εκατερίνα.
Η περεστρόικα των αρχών του ’90, μαζί με την κρίση, έφερε και τις πρώτες ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα. Ο Ριπόλοβλεβ αποφάσισε να ανοίξει μια ιδιωτική κλινική μαγνητοθεραπείας με τον πατέρα του Ευγένιο. Ηταν η εταιρεία Magnetics, η οποία του απέφερε, το 1992, και το πρώτο του εκατομμύριο δολάρια. Ο ίδιος εγκατέλειψε την ιατρική και ανέλαβε τα διοικητικά της Magnetics. Στη συνέχεια σπούδασε χρηματιστής και άνοιξε τη δική του επενδυτική εταιρεία, ακριβώς την εποχή που ξεκινούσε η ιδιωτικοποίηση και η μετοχοποίηση των μεγάλων κρατικών βιομηχανιών. Στην αρχή παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες, αλλά σύντομα άρχισε να επενδύει χρήματα, κάτι το οποίο αποδείχθηκε πολύ πιο κερδοφόρο. Το 1994 ίδρυσε μια τράπεζα, απέκτησε τις μετοχές μερικών βιομηχανιών της Περμ και συμμετείχε στα διοικητικά τους συμβούλια.
Το 1995 πούλησε το μεγαλύτερο μερίδιο των μετοχών του στις διάφορες βιομηχανίες, ενοποίησε τις επενδύσεις του και επικεντρώθηκε στη βιομηχανία καλίου και ειδικότερα στην εταιρεία Uralkali. Εγινε στόχος της μαφίας, κατηγορήθηκε για συνωμοσία για διάπραξη φόνου, συνελήφθη και πέρασε σχεδόν ένα χρόνο στη φυλακή προτού το Ανώτατο Δικαστήριο τον απαλλάξει από όλες τις κατηγορίες.
Εξαγωγές καλίου
Εκτιμώντας ότι η βιομηχανία καλίου, που χρησιμοποιείται διεθνώς για την κατασκευή λιπασμάτων, είναι χαμηλού κόστους και μεγάλης κερδοφορίας προχώρησε στην αναδιοργάνωση του συστήματος πωλήσεων και σε συνεργασία με τη λευκορωσική Belaruskali, της οποίας επίσης τέθηκε επικεφαλής, έφτασε να ελέγχει το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών καλίου. Στο μεταξύ, είχε αποκτήσει το προφίλ ενός σύγχρονου εκατομμυριούχου με ακίνητα, καλλιτεχνικές συλλογές και φιλανθρωπικό έργο. Η δεύτερη θυγατέρα του Ντμίτρι, Αννα, γεννήθηκε το 2001.
Μεταξύ 2000 και 2008 η Uralkali είχε εκατονταπλασιάσει την αξία της και ήταν μια διεθνής εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Μόνο που αυτή η πορεία δεν υπήρξε απρόσκοπτη. Τον Ιούνιο του 2010 ο Ριπόλοβλεβ πώλησε το 53% των μετοχών της Uralkali σε έναν άλλο Ρώσο δισεκατομμυριούχο, τον Σουλεϊμάν Κερίμοβ και στους συνεταίρους του. Το ποσό της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκε, ωστόσο πιστεύεται ότι ξεπέρασε τα 5,3 δισ. δολ. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αυτή η πράξη του Ριπόλοβλεβ κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη. Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ είχαν γράψει τότε ότι οι μετοχές της Uralkali δεν πωλήθηκαν στην τιμή της αγοράς, αλλά με αισθητή υπεραξία για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών…
Πηγή: Η Καθημερινή
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.