Περί τα 75 δισ. ευρώ θα εξοικονομούσαν οι πράσινες επενδύσεις

 

Μία καθαρή «βιομηχανική» επανάσταση είναι η απάντηση στην οικονομική κρίση που θα προσφέρει παράλληλα ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον για όλους μας χωρίς δυσβάσταχτες δαπάνες για θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα και μεταφορές.

Σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή έκδοση της Ενεργειακής Επανάστασης, της μελέτης της Greenpeace για τον ενεργειακό τομέα, η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας, μπορούν να εξοικονομήσουν κατά μέσο όρο ετησίως 75 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά που θα εξοικονομούνται θα επενδύονται σε βιώσιμες δραστηριότητες στο εσωτερικό, δημιουργώντας ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας και εισόδημα στις οικονομίες. Επιπλέον, ένα τέτοιο σενάριο είναι το μόνο ρεαλιστικό για μείωση των εκπομπών CO2 στα επίπεδα που υποδεικνύει η επιστήμη για να αποτρέψουμε τις ανεξέλεγκτες κλιματικές αλλαγές.

Η σημερινή εξάρτησή μας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα επιδεινώνει την οικονομική και περιβαλλοντική κρίση και μειώνει τις προοπτικές ανάκαμψης. Πουθενά δεν είναι πιο εμφανής αυτή η πραγματικότητα από ό,τι στη χώρα μας: Εν μέσω οικονομικής κρίσης οι Έλληνες πολίτες καλούνται να πληρώσουν όλο και περισσότερες δαπάνες για να θερμάνουν τα σπίτια τους και να μετακινήσουν τα αυτοκίνητά τους. Την ίδια ώρα, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αναμένεται να αυξηθούν δραματικά το 2013 εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα για την ηλεκτροπαραγωγή.

Σύμφωνα με τη έρευνα, η ελληνική κυβέρνηση όμως, αντί να αντιληφθεί την ευκαιρία, ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων για να σταματήσει την ανάπτυξη των ΑΠΕ που απειλούν το ελληνικό λόμπι των ορυκτών καυσίμων. Είναι ενδεικτικό ότι οι καταναλωτές για το 2012 θα πληρώσουν υποχρεωτικά περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα.

Η ενεργειακή επανάσταση στην Ελλάδα  Οι ΑΠΕ στην Ελλάδα ήδη απασχολούν 17.000 εργαζομένους. Αν προσθέσουμε και τις επιπλέον θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από την τόνωση της οικονομίας, οι συνολικές θέσεις ξεπερνούν τις 44.000 θέσεις εργασίας. Ενώ, μόνο στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, δραστηριοποιούνται επίσημα περισσότερες από 1.600 επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ ξεπερνά πλέον τα 3GW (3.200 MW). Ήδη το 5% της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας καλύπτεται από ΑΠΕ πλην μεγάλων υδροηλεκτρικών. Την ίδια στιγμή, μέσα στο 2012 (μέχρι και τον Αύγουστο) η παραγωγή από ΑΠΕ πλην μεγάλων υδροηλεκτρικών, ξεπέρασε τις 4GWh, αποτρέποντας την έκλυση περίπου 4.000.000 τόνων CO2, όσο εκπέμπει σε ένα χρόνο ένας μεγάλος λιγνιτικός σταθμός της ΔΕΗ.

Να σημειωθεί πως για κάθε 600MW νέων φωτοβολταϊκών που εγκαθίστανται εξοικονομούμε 130 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από την αποτροπή της λειτουργίας ακριβών συμβατικών μονάδων (π.χ. φυσικού αερίου).  Tο 2013 οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αναμένεται να αυξηθούν δραματικά εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα για την ηλεκτροπαραγωγή.  Για το 2012 οι καταναλωτές θα πληρώσουν υποχρεωτικά περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα.  Οι ΑΠΕ στην Ελλάδα ήδη απασχολούν 17.000 εργαζομένους.  Αν προσθέσουμε και τις επιπλέον θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από την τόνωση της οικονομίας, οι συνολικές ξεπερνούν τις 44.000 θέσεις εργασίας.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=112944046

Speak Your Mind