Τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και στις προστατευόμενες περιοχές του Υμηττού προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με φωτογραφική ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στον ν.4178/13 και ήρθε στο φως χθες μέσω εγκυκλίου, το υπουργείο εξηγεί ότι είναι νόμιμη η εξαίρεση από την κατεδάφιση παράνομων κατοικιών στον Υμηττό για μια δεκαετία, αν έχουν χτιστεί πριν από τα μέσα του 2011.
Σύμφωνα με την αρχική διάταξη του νόμου Καλαφάτη, αυθαίρετα σε περιοχές για τις οποίες δεν έχουν καθοριστεί ή αναθεωρηθεί οι χρήσεις γης για 25 έτη, μπορούν να εξαιρεθούν από τις κυρώσεις της νομοθεσίας για 10 χρόνια. Οπως αποδεικνύεται από εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο (την τέταρτη κατά σειρά για τον 4178/13), η συγκεκριμένη ρύθμιση «φωτογραφίζει» την περίπτωση του Υμηττού. Οπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου στην «Κ», το προεδρικό διάταγμα του 2011 (που αυστηροποίησε το καθεστώς προστασίας του όρους) δεν θεωρείται ότι μετέβαλε τις χρήσεις γης και επομένως η τελευταία αλλαγή έγινε με το προεδρικό διάταγμα του 1978, 25 χρόνια νωρίτερα. Επομένως, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, είναι δυνατή η εξαίρεση από την κατεδάφιση για 10 χρόνια όσων αυθαιρέτων στον Υμηττό δεν βρίσκονται σε δασική ή αναδασωτέα περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ακυρώσει ως αντισυνταγματικές παλαιότερες προσπάθειες υπουργών Περιβάλλοντος να νομιμοποιήσουν αυθαίρετα στον Υμηττό, από τα… υπουργικά «αναψυκτήρια» έως τους οργανωμένους οικισμούς αυθαιρέτων της Βάρης, της Γλυφάδας, του Κορωπίου και της Παιανίας.
Κατά τα λοιπά, η χθεσινή εγκύκλιος παρέχει διάφορες διευκολύνσεις στους κατόχους αυθαιρέτων:
- Υπενθυμίζει ότι η προθεσμία μεταφοράς δηλώσεων του ν.4014/11 στον ν.4178/13 λήγει στις 6 Φεβρουαρίου του 2014.
- Διευκρινίζει ότι στις περιπτώσεις κληρονομιάς, επαρκεί ως αποδεικτικό στοιχείο για τον χρόνο κατασκευής μιας αυθαιρεσίας, το Ε9 στο οποίο δηλώθηκε.
- Εξηγεί πως στην περίπτωση που ένας αυθαιρετούχος υπάγεται σε περισσότερες της μιας «ειδικές κατηγορίες» μπορεί να επιλέξει εκείνη με τη μεγαλύτερη έκπτωση.
- Επαναλαμβάνει ότι σε περίπτωση ένταξης στον ν.4178/13 δεν οφείλονται αναδρομικά τέλη και εισφορές πριν από τις 8.8.13 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου).
Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες το ΥΠΕΚΑ διαθέτει αφειδώς κοινοτικά κονδύλια που προορίζονταν για ενημέρωση του κοινού για περιβαλλοντικά ζητήματα (από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) σε «εκστρατείες ενημέρωσης» για τον νόμο για τα αυθαίρετα. Χαρακτηριστικά, τρεις συνεντεύξεις Τύπου σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη κόστισαν περίπου 24.000 ευρώ (μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί επίσης σε Ιωάννινα, Πειραιά, Καλαμάτα, Τρίπολη, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Κηφισιά, Αχαρνές, Λάρισα, Καμένα Βούρλα, Ελευσίνα, Κεφαλονιά και έπονται Χαλκίδα, Πάτρα και Αργος). Επίσης με 24.000 ευρώ έχει αναθέσει σε εταιρεία συμβούλων… την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των ημερίδων.
Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ
Πηγή: Η Καθημερινή
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.