Πρόσω ολοταχώς για την αποκρατικοποίηση των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ βάζει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Την περασμένη Παρασκευή στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των αποκαλούμενων «φιλέτων» της δημόσιας περιουσίας εντός του πρώτου τριμήνου. Στη σκιά αυτών των εξελίξεων η μετοχή του ΟΠΑΠ παρουσίασε χθες υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Τον στόχο της αποκρατικοποίησης των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους επιβεβαίωσαν την περασμένη Παρασκευή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Κατά τη συνάντηση του κ. Γ. Στουρνάρα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των αποκαλούμενων «φιλέτων» της δημόσιας περιουσίας, δηλαδή των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Η συνάντηση στόχο είχε να προγραμματιστούν οι επόμενες κινήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο είχε και σημειολογικό χαρακτήρα, καθώς διέλυσε τις όποιες φημολογίες που είχαν αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες και οι οποίες ήθελαν την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ να «επιβραδύνουν» στις αποκρατικοποιήσεις του ΟΠΑΠ ή των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Μάλιστα, χθες, η μετοχή του ΟΠΑΠ παρουσίασε υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή της μετοχής του οργανισμού ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά το όριο των έξι ευρώ, παρόλο που στο τέλος της συνεδρίασης υποχώρησε κάτω από το συγκεκριμένο όριο. Πάντως, είναι εμφανές ότι η τιμή της μετοχής έχει καλύψει πάνω από 80% της υποχώρησης που σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο λόγω της συμφωνίας που υπήρξε μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των μεικτών του κερδών με συντελεστή 30%.
Το θέμα των τευχών δημοπράτησης της πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ και μια σειρά άλλων αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης που θα έχει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αύριο Τετάρτη 9 Ιανουαρίου. Τα μέλη του Δ.Σ. θα συζητήσουν ακόμη την πορεία αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ για τις οποίες ήδη έχουν υποβληθεί μη δεσμευτικές προσφορές, ενώ ακόμη αναμένεται να συζητηθεί η αποκρατικοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου σε Κασσιόπη (Κέρκυρα) και Αφάντου (Ρόδου).
Στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών συζητήθηκε ακόμη το θέμα της μεταφοράς περίπου 1.000 ακινήτων του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ μέσα στο 2013. Από αυτά, τα 290 θα πρέπει να μεταφερθούν μέχρι το τέλος α΄ τριμήνου, εκ των οποίων τα 40 ακίνητα ήδη έχουν καταγραφεί και αναμένεται η σχετική απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ). Πρόκειται για εμβληματικά ακίνητα με μεγάλη εμπορική αξία, όπως είναι για παράδειγμα το πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι Αττικής, το Πρασονήσι (Ρόδου), διάφορες μονάδες «Ξενία» κ.ά. Πρόκειται για ακίνητα που η αξιοποίησή τους στόχο έχει να δώσει περισσότερο ώθηση στην τουριστική (και όχι μόνο) ανάπτυξη της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας συμφώνησε στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιοποίηση, μέσω πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and lease back) των 34 ακινήτων του Δημοσίου, εκ των οποίων 28 βρίσκονται στην Ελλάδα και έξι στο εξωτερικό.
Τέλος, οι δύο πλευρές, υπουργείο και ΤΑΙΠΕΔ, φέρεται να συμφώνησαν στις διαδικασίες προώθησης των πιο περίπλοκων αποκρατικοποιήσεων, όπως είναι τα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Και οι δύο αυτές αποκρατικοποιήσεις φαίνεται ότι καθυστερούν, καθώς ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι ρυθμιστικές αρχές λιμένων και αεροδρομίων της χώρας. Το υπουργείο Ναυτιλίας παρουσίασε νόμο ο οποίος περιλαμβάνει ένα σχέδιο στρατηγικής για την αξιοποίηση των λιμένων, ο οποίος, ωστόσο, απέχει πολύ από το να καταστεί νόμος. Αντίθετα, το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε ένα αρχικό σχέδιο στρατηγικής αξιοποίησης των αερολιμένων της χώρας, χωρίς ωστόσο να το εξειδικεύσει.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
Πηγή: Η Καθημερινή
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.