Στην τιτλοποίηση μιας σειράς δημοσίων ακινήτων προχωρά η κυβέρνηση και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η τιτλοποίηση συμφωνήθηκε πρόσφατα και αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδίου που είχε καταρτίσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το οποίο, αρχικά, στόχευε να περιλάβει όλα τα προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία (εταιρείες, ακίνητα, υποδομές κ.λπ.) της χώρας.
Το σχέδιο αυτό που βαφτίστηκε «Σύνταγμα» τελικά κρίθηκε φαραωνικό και στη θέση του προκρίθηκε ένα πολύ μικρότερο, που σχετίζεται κυρίως με την τιτλοποίηση ακινήτων. Ο αριθμός των ακινήτων που θα περιλάβει η τιτλοποίηση, όπως επίσης και το ύψος της, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Η τιτλοποίηση δε, στόχο έχει να αποτελέσει «μαξιλάρι» σε οποιαδήποτε αστοχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Στο μεταξύ ξεκίνησε χθες η αποκρατικοποίηση των 28 δημόσιων κτιρίων με τη μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back). Τα ακίνητα, σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιοποιήθηκε, χωρίζονται σε δύο ομάδες, κάθε μία από τις οποίες περιλαμβάνει 14 ακίνητα. Κάποιος ενδιαφερόμενος επενδυτής μπορεί να διεκδικήσει είτε μία είτε και τις δύο ομάδες ακινήτων.
Η διαδικασία αποκρατικοποίησης θα γίνει σε δύο φάσεις, εκ της οποίας η πρώτη ολοκληρώνεται στις 19 Απριλίου με την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής θα πρέπει ν’ αποδείξει ότι διαθέτει επαρκή κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ εφόσον πρόκειται για μια ομάδα ακινήτων ή 100 εκατ. ευρώ εφόσον στοχεύει και στις δύο ομάδες ακινήτων. Στην περίπτωση νομικών προσώπων, τα όρια αυτά αφορούν τα ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι από τα 28 προς αξιοποίηση ακίνητα, τα τρία από αυτά είναι άδεια και δεν χρησιμοποιούνται σήμερα. Ως συνέπεια το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να βρει τρόπους αξιοποίησης των συγκεκριμένων ακινήτων. Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής που θα αγοράσει τα ακίνητα αυτά, θα τα επαναμισθώσει στο Ελληνικό Δημόσιο με ετήσιο τίμημα που δεν θα ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ και για τις δύο ομάδες ακινήτων. Τέλος, το Ελληνικό Δημόσιο, κατά τη λήξη της μίσθωσης, θα έχει το δικαίωμα να αγοράσει οποιοδήποτε ακίνητο από τους επενδυτές στην εμπορική τιμή της εποχής εκείνης. Επίσης διατηρεί δικαίωμα πρόωρης καταγγελίας της σύμβασης μίσθωσης, οι όροι της οποίας θα καθοριστούν στη διάρκεια της β΄ φάσης του διαγωνισμού.
Στο μεταξύ ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, με αφορμή την παραίτηση του κ. Τ. Αθανασόπουλου από την προεδρία του Ταμείου, ανέφερε ότι η αλλαγή προέδρου δεν επηρεάζει τη διαδικασία. «Δεν υπάρχουν αστοχίες στην εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Οι καθυστερήσεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και η εξέλιξη των έργων βρίσκεται εντός στόχων», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, ο επικεφαλής της γερμανικής συνομοσπονδίας βιομηχανιών, Ντανιέλ Σάαλ, χθες έκανε εκ νέου λόγο για τον διορισμό ξένων μάνατζερ στην ηγεσία του Ταμείου. Ο ίδιος έκανε λόγο για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ
Πηγή: Η Καθημερινή
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.