Ανεμπόδιστη συνεχίζεται η ροή δημοσίου χρήματος για την εκτροπή του Αχελώου. Προ ημερών, το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών ανέθεσε σε εξωτερικό σύμβουλο μελέτη για το ημιτελές φράγμα της Συκιάς, η κατασκευή του οποίου έχει διακοπεί από το 2010 με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά κίνηση, μετά τη χρηματική ενίσχυση των έργων στήριξης της σήραγγας εκτροπής και της εκπόνησης ειδικής οικολογικής μελέτης, που καταδεικνύει ότι η ολοκλήρωση της εκτροπής δρομολογείται ως ειλημμένη απόφαση, παρότι το ΣτΕ δεν έχει ακόμα εκδώσει την απόφασή του.
Η απόφαση του υπουργείου, την οποία υπέγραψε τη Μ. Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, αφορά τη διάθεση 50.000 ευρώ σε ιδιώτη μελετητή για την «εξέταση και διερεύνηση της τροποποίησης του υφιστάμενου σχεδιασμού του φράγματος Συκιάς στον ποταμό Αχελώο» στο πλαίσιο της εκτροπής. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο μελετητής καλείται να διερευνήσει τις πιο πρόσφορες λύσεις για την ολοκλήρωση του έργου στην κατεύθυνση της μείωσης του ταμιευτήρα, κυρίως για οικονομικούς λόγους: προκειμένου η στάθμη του νερού να μη φθάσει έως τη μονή Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου και να μη χρειαστεί η κατασκευή περιφράγματος για την προστασία της, όπως είχε υποδείξει το ΣτΕ, και για να μειωθούν οι απαλλοτριώσεις. «Ο ενδεχομένως τροποποιημένος σχεδιασμός του φράγματος της Συκιάς θα πρέπει να μελετηθεί σε επίπεδο κατάλληλο για την απαιτούμενη σύνταξη της νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έκδοση των νέων περιβαλλοντικών όρων», αναφέρεται στην απόφαση.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το φράγμα της Συκιάς θα είχε ύψος 165 μ. και χωρητικότητα 530 εκατ. κ.μ. νερού. Η κατασκευή του διεκόπη το 2010 με απόφαση του ΣτΕ, όταν τα έργα βρίσκονταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Το φράγμα είχε σχεδιαστεί να γεμίζει με νερό μέσω σήραγγας από το φράγμα Μεσοχώρας (που έχει κατασκευαστεί αλλά δεν λειτουργεί) και κατόπιν να στέλνει νερό μέσω της σήραγγας εκτροπής στη Θεσσαλία (η σήραγγα έχει σχεδιαστεί για την εκτροπή 600 εκατ. κυβικών νερού ετησίως, αν και στις μελέτες η ποσότητα έχει μειωθεί στα 250 εκατ. κυβικά ετησίως).
Πρόκειται για την τρίτη απόφαση, σε διάστημα μόλις λίγων μηνών, σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου. Προηγήθηκαν τον Μάρτιο η χορήγηση παράτασης στον εργολάβο που έχει αναλάβει τη στήριξη της σήραγγας εκτροπής και η ανάθεση οικολογικής μελέτης που θα στηρίξει τις νέες αδειοδοτήσεις του έργου. Με τις αποφάσεις αυτές το υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει… να ερμηνεύσει τις παρατηρήσεις του Ευρωδικαστηρίου, μη λαμβάνοντας υπόψη του το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δεν έχει ακόμα εκδώσει την απόφασή του. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες επιλογές δεν είχαν τύχη στο παρελθόν, καθώς από το 1994 έως σήμερα το ΣτΕ σταμάτησε έξι φορές τα έργα της εκτροπής.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ
Πηγή: Η Καθημερινή
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.