Θετικό βήμα για οικία Καλλισπέρη

 

kallisperiΔεν είναι ένα συνηθισμένο κτίριο η οικία Καλλισπέρη, μια παράδοξη συνάντηση κλασικισμού και…νεογοτθικής αύρας στην περιοχή της Ακρόπολης. Στη συμβολή των οδών Καλλισπέρη και Παρθενώνος και σε κακή κατάσταση τα τελευταία πολλά χρόνια, είχε αφεθεί στο έλεος του χρόνου και των γκράφιτι. Σε κοινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία ο χαρακτηρισμός της ως διατηρητέο μνημείο για την αρχιτεκτονική και την ιστορική της αξία.

Το θετικό αποτέλεσμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη MONUMENTA που κατέθεσε το 2010 σχετική αίτηση. Συμβολή στην εξέλιξη είχε και το πλούσιο πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσε ο πολεοδόμος Φαίδωνας Παπαθεοδώρου.

Η οικία Καλλισπέρη δεν είναι μόνο ένα κτίριο. Περιλαμβάνει την κυρίως οικία, δύο βοηθητικά κτίσματα και κήπο, και κτίστηκε το 1911. Ο χαρακτηρισμός αφορά το κέλυφος, τις νεότερες προσθήκες της κύριας οικίας και το νότιο βοηθητικό κτίσμα. Το ακίνητο προέκυψε από τη συνένωση τεσσάρων ομόρων αλλά ανεξάρτητων κάποτε οικοπέδων, τα οποία αγοράστηκαν διαδοχικά, μεταξύ των ετών 1907 και 1919, από τους Γεώργιο και Σεβαστή Καλλισπέρη. Ο Γεώργιος Καλλισπέρης, γιος του αγωνιστή και πολιτικού Νικολάου Καλλισπέρη, πολέμησε στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Η Σεβαστή Καλλισπέρη ήταν η πρώτη Ελληνίδα που σπούδασε στο πανεπιστήμιο, πρώτη επόπτρια των δημοτικών σχολείων και εισηγήτρια πολλών καινοτομιών στην ελληνική παιδεία. Από το 1911 έως το 1930 οι νέοι ιδιοκτήτες κατασκεύασαν τρία κτίσματα, τα οποία αποτελούν το λειτουργικά ενιαίο συγκρότημα της οικίας Καλλισπέρη, που κατοικήθηκε συστηματικά μέχρι και τη δεκαετία του 1950. Η Σεβαστή Καλλισπέρη άφησε όλη την περιουσία της υπέρ του ελληνικού Δημοσίου με σκοπό να συσταθεί ίδρυμα για την εκπαίδευση κοριτσιών, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Υστερα από εγκατάλειψη δεκαετιών η περιουσία του κληροδοτήματος της Σεβαστής Καλλισπέρη περιήλθε στα Σχολικά Ταμεία Γυμνασίου-Λυκείου Θηλέων Χαλανδρίου και στη συνέχεια στον Δήμο Χαλανδρίου.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind