Πατάτα στα χέρια του Δήμου Αθηναίων αποδεικνύεται το οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ξούθου – Μενάνδρου και Βερανζέρου. Πρόκειται για τον «ελεύθερο» χώρο που δημιουργήθηκε μετά την εντυπωσιακή κατεδάφιση κτιρίου που ανήκε στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) και εξαγοράστηκε από τον Δήμο Αθηναίων έναντι 2,8 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό να γίνει «χώρος πρασίνου». «Δεκατέσσερα δευτερόλεπτα για να πέσει το κτίριο του ΝΑΤ» και «κατεδάφιση για καλό σκοπό» διάβαζε κανείς στις εφημερίδες τον Οκτώβριο του 2010. Σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, οι υπηρεσίες του δήμου δίνουν καθημερινή μάχη προκειμένου ο χώρος να μείνει περιφραγμένος και να μην καταληφθεί από περιθωριακά στοιχεία, τα οποία έχουν υποβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή. Χρήστες ναρκωτικών, εκδιδόμενα άτομα και σωροί από μπάζα τείνουν να καταλάβουν τον «ελεύθερο χώρο» στο κέντρο της Αθήνας.
Σχεδιάζεται η δημιουργία κάποιου μικρού κτιρίου για να λυθεί το πρόβλημα στατικότητας του διπλανού οικοδομήματος και το υπόλοιπο θα γίνει χώρος πρασίνου.
Το πρόβλημα στην αξιοποίηση του χώρου ξεκινάει πριν από την κατεδάφιση του κτιρίου. Τεχνική μελέτη συνιστούσε στον δήμο να μην γκρεμίσει ολόκληρο το κτίριο, αλλά να κρατήσει δύο σειρές υποστυλωμάτων, καθώς θα απειλούνταν η στατικότητα του εφαπτόμενου κτιρίου, ενός ξενοδοχείου. Ετσι, ενώ το κτίριο πέφτει, ένα κομμάτι του δεν γκρεμίζεται δημιουργώντας ένα αντιαισθητικό κουφάρι από μπετόν και τούβλα που προεξέχουν. Στις δημοτικές εκλογές ο δήμος αλλάζει χέρια. Η νέα διοίκηση βρίσκεται μπροστά σε όγκο προβλημάτων, το οικόπεδο παραμένει ως έχει, με αποτέλεσμα να καταληφθεί από περιθωριακά στοιχεία. Ουσιοεξαρτημένοι κάνουν χρήση ναρκωτικών, περαστικοί αλλοδαποί και ημεδαποί τρυπώνουν για να κάνουν τις σωματικές τους ανάγκες, τα βράδια ο χώρος χρησιμοποιείται από εκδιδόμενα άτομα, ενώ όποιος βαριέται να περπατήσει μέχρι τον κάδο απορριμμάτων πετάει εκεί σακούλες με σκουπίδια. Ο δήμος προσπαθεί απεγνωσμένα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, βάζοντας περίφραξη, η οποία τακτικά παραβιάζεται. Ενας χρήστης ναρκωτικών εντοπίζεται νεκρός στον χώρο. «Οταν γκρεμίστηκε το κτίριο, στέλεχος του δήμου μου είχε πει ότι το κατάστημά μου είναι φιλέτο, ότι η περιοχή θα αναβαθμιστεί. Ομως η κατάσταση χειροτέρεψε μέχρι εκεί που δεν παίρνει, η λιγοστή πελατεία είναι από τις υπηρεσίες και τα γραφεία που έχουν απομείνει, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν φύγει» μας λέει ο Σπύρος Ρούπας, που διατηρεί κυλικείο δίπλα στο πρώην κτίριο του ΝΑΤ.
Απόγευμα. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στέκονται δίπλα στο κατάστημα του κ. Ρούπα, ελέγχοντας τους αλλοδαπούς που βγαίνουν από το στενάκι της Ξούθου. Ο δρόμος έχει σχεδόν αδειάσει. Οι αστυνομικοί φεύγουν, ύστερα από δέκα λεπτά εμφανίζονται οι πρώτοι χρήστες ναρκωτικών. Επειτα από μισή ώρα η Ξούθου έχει γεμίσει με άτομα που τρυπιούνται με σύριγγες ή καπνίζουν ναρκωτικά με καλαμάκι. «Καπνιστή τη λένε. Εδώ που είμαστε έχουμε μάθει τα πάντα για την πρέζα, έχουμε γίνει ειδήμονες. Τώρα, με την οικονομική κρίση, μήπως πρέπει και εμείς να αρχίσουμε να πουλάμε ναρκωτικά, γιατί βλέπω τα παιδιά απέναντι να μην έχουν αναδουλειές», λέει με μια δόση μαύρου χιούμορ περαστικός της Βερανζέρου, δείχνοντας ομάδα αλλοδαπών από την Αφρική που στέκονται στο πεζοδρόμιο, περιμένοντας την πελατεία τους. Σε απόσταση 50 μέτρων από το Εθνικό Θέατρο.
«Αξιοποίηση» του κτιρίου
«Δεν υπάρχει εύκολη λύση για το πρόβλημα με τον συγκεκριμένο χώρο. Οποιος την έχει βρει μπορεί να μας την καταθέσει. Δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε το κομμάτι του κτιρίου που έχει απομείνει, οπότε θα προσπαθήσουμε να το αξιοποιήσουμε» λέει στην «Κ» η αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Νανά Σπυροπούλου. Ο δήμος προσανατολίζεται να δημιουργήσει ένα νέο κτίριο πάνω στο κτίσμα που έχει απομείνει. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει τις πρώτες αντιδράσεις από κατοίκους του κέντρου που θεωρούν ότι ο δήμος δεν θα τηρήσει την υπόσχεσή του για χώρο πρασίνου. «Ο χώρος που θα χτιστεί θα είναι πολύ μικρός, το υπόλοιπο θα γίνει χώρος πρασίνου, όπως προβλέπεται. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τριπλό όφελος: Πρώτον, λύνεται το θέμα στατικότητας του διπλανού κτιρίου, δεύτερον, δημιουργούμε έναν επιπλέον χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί π.χ. για να στεγάσει παράρτημα δημοτικής αστυνομίας ή κάποιο γυμναστήριο. Τρίτον, έχουμε δει ότι οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου, χωρίς καμία χρήση, δεν βοηθούν στην αποπεριθωριοποίηση των περιοχών», συμπληρώνει η αντιδήμαρχος.
Πηγή: Η Καθημερινή της Κυριακής
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.