Ξενοδοχείο, γήπεδα γκολφ, κατοικίες και εμπορικά καταστήματα στο Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας ή μονάδα ιατρικού τουρισμού στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου και ερευνητικό κέντρο για την παρατήρηση πτηνών μαζί με ξενώνες ήπιας μορφής στο Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά.
Αυτά είναι κάποια από τα σενάρια που εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ για τα τρία αναξιοποίητα από το 2004 ολυμπιακά ακίνητα που μεταφέρονται σε αυτό προκειμένου να αξιοποιηθούν μαζί με άλλα 165 κτίρια και οικόπεδα. Το ετήσιο κόστος συντήρησης και φύλαξης για τα τρία αυτά ακίνητα ανέρχεται σε 2,4 εκατ. ευρώ (ή 24 εκατ. ευρώ σωρευτικά για την περίοδο 2005-2013), καθώς καθεμία από τις εγκαταστάσεις αυτές απορροφά γύρω στα 200.000 ευρώ τον μήνα. Τα ακίνητα θα παραχωρηθούν σε επενδυτές με μακροχρόνιες μισθώσεις για 30-40 χρόνια, οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν σε τρεις μήνες και κάποιες από τις εγκαταστάσεις – όσες δεν έχουν ρημάξει από τη 10ετή αχρησία – θα διατηρηθούν
ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΧΙΝΙΑ
Παρατηρητήριο πτηνών
Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι η περισσότερο ελκυστική περίπτωση μεταξύ των τριών είναι το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά, στον Μαραθώνα, επιφάνειας 7.937 τ.μ. Το ένα σενάριο που εξετάζουν στο ΤΑΙΠΕΔ αφορά τη δημιουργία ενός πρότυπου ερευνητικού κέντρου παρατηρητηρίου πτηνών. Το δεύτερο προβλέπει, εκτός από παρατηρητήριο πτηνών, και μετατροπή των υφιστάμενων ξενώνων σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ήπιας μορφής. Ούτως ή άλλως, επειδή το ακίνητο αποτελεί μέρος του σημαντικότερου υδροβιοτόπου της Αττικής (έκτασης 2.002 στρεμμάτων), που ανήκει στο δίκτυο Natura, οι δυνατότητες ανάπτυξής του είναι περιορισμένες.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι το Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα μπορεί να γίνει πόλος έλξης για οικολογικό τουρισμό, προσελκύοντας ακόμη και 1 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο. Ειδικά κιόσκια στελεχωμένα από εθελοντές θα παρείχαν πληροφορίες, κιάλια και οπτικό υλικό για την παρατήρηση των πτηνών του υδροβιοτόπου. Οι επισκέπτες θα μπορούσαν να νοικιάζουν ποδήλατα για περιήγηση στο πάρκο και να κάνουν ιππασία, με παράλληλη απαγόρευση των τροχοφόρων, ενώ η παραλιακή ζώνη, μήκους 3 περίπου χιλιομέτρων, θα μπορούσε να μετατραπεί σε οργανωμένη πλαζ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Πάρκο ή ιατρικός τουρισμός
Μονάδα ιατρικού τουρισμού, δηλαδή κλινική μαζί με κέντρο αποκατάστασης που θα αφορά την αντιμετώπιση ασθενών με κινητικά προβλήματα (όπως για παράδειγμα ύστερα από βαρύ εγκεφαλικό και τροχαία ατυχήματα) και θα απευθύνονται σε ασθενείς από το εξωτερικό, θα δημιουργηθεί στον χώρο του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει το ένα από τα δύο σενάρια που εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ, με το άλλο να αφορά την ανάπτυξη θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας με πολλές δραστηριότητες. Η ύπαρξη αθλητικών εγκαταστάσεων θα μπορούσε να συνδυαστεί με ένα κέντρο αποθεραπείας αθλητών, ενώ η κοντινή του απόσταση από μεγάλα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα υποστηρίζει και το δεύτερο σενάριο. Κύκλοι πάντως της αγοράς εκτιμούν ότι μια επένδυση σε μονάδα ιατρικού τουρισμού μεταφράζεται σε 50-60 εκατ. ευρώ, που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι απαγορευτική. Χρειάστηκε να περάσει μια δεκαετία άκαρπων προσπαθειών ανάπτυξης του ολυμπιακού ακινήτου του Γαλατσίου προκειμένου να επισημοποιηθεί το ναυάγιο του σχεδίου κατασκευής εμπορικού κέντρου από τον όμιλο Χαραγκιώνη με τη Sonae Sierra (Park Avenue). Η κοινοπραξία είχε αναδειχθεί πλειοδότρια στον διαγωνισμό παραχώρησης του 2006 από την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα αλλά το εγχείρημα ναυάγησε.
ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Ξενοδοχείο και γκολφ
Στα 1.029 στρέμματα του Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου, που εδώ και χρόνια παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, από τις δέκα περίπου εγκαταστάσεις (αρένες, συγκροτήματα στάβλων κ.ά) θα διατηρηθούν σίγουρα μόνο δύο, η Κλειστή Αρένα Ιππικής Δεξιοτεχνίας και το συγκρότημα Κτηνιατρικής Κλινικής, η οποία θεωρείται από τις πιο σύγχρονες της Ευρώπης. Το σενάριο αξιοποίησης προβλέπει ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας μαζί με κατασκευή γηπέδου γκολφ και εμπορικά καταστήματα. Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις (συγκροτήματα στάβλων, αρένες Jumping και Dressage, τέσσερις αρένες προπόνησης υπερπήδησης εμποδίων κ.ά) πιθανότατα θα αλλάξουν χρήση. Η επιλογή του συγκεκριμένου ακινήτου για την κατασκευή του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου έγινε αφενός για να αποκτήσει η Αθήνα ένα σύγχρονο Ιππικό Κέντρο και αφετέρου για να μπορέσει να αναδειχθεί μεταολυμπιακά σε έναν υπερτοπικό πόλο τουρισμού και αναψυχής. Τελικά τίποτε από αυτά δεν έγινε. Αιτία, η απουσία σοβαρού σχεδιασμού και μάρκετινγκ για την προσέλκυση διεθνών διοργανώσεων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι λόγω της κρίσης ο ΟΔΙΕ βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Σήμερα οι εγκαταστάσεις χορταριάζουν. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΤΑΔ, οι δαπάνες συντήρησης του Ιππικού Κέντρου ανήλθαν στα 11,3 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2005-2013!
Γιώργος Φιντικάκης
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5096105/zwntaneyoyn-tria-olympiaka-akinhta/
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.