Επιχειρείται «νεκρανάσταση» της μεταφοράς συντελεστή δόμησης

 

Σε διερεύνηση της θεσμοθέτησης Τράπεζας Γης και μηχανισμών Μεταφοράς Δικαιωμάτων Ανάπτυξης (όπως μετονομάστηκε η μεταφορά συντελεστή δόμησης) προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Αυτό δήλωσε σήμερα Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Σωκράτης Αλεξιάδης, μιλώντας σε ημερίδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, αυτό θα βοηθήσει «στην απελευθέρωση των δυνάμεων της αγοράς». Να σημειωθεί ότι ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης δεν προχώρησε διότι κανένας ΟΤΑ έως σήμερα δεν προχώρησε στον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή.

Σήμερα στην Ελλάδα, οι τίτλοι που είναι σε ισχύ από βαρυνόμενα (από μεταφορά συντελεστή) διατηρητέα ακίνητα ανέρχονται σε 244.000 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.), ενώ οι τίτλοι από τα βαρυνόμενα ρυμοτομούμενα ακίνητα είναι 184.000 τ.μ.

«Η ισχύουσα όμως νομοθεσία και οι προδιαγραφές δημιουργίας της Ζώνης Υποδοχής Συντελεστή, ουσιαστικά ακυρώνουν την εφαρμογή του μέτρου μεταφοράς συντελεστή, με αποτέλεσμα οι αντίστοιχοι τίτλοι να παραμένουν ανενεργοί», παραδέχθηκε ο κ. Αλεξιάδης.

Οι Τράπεζες λειτουργούν, όπως επεσήμανε ο κ. Αλεξιάδης και σε άλλες χώρες (ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Σουηδία) και δημιουργούν ένα «ταμείο» δικαιωμάτων ανάπτυξης. «Όταν κάποιος χρειάζεται δικαίωμα ανάπτυξης μπορεί να το αγοράσει, και συχνά μάλιστα σε μια γνωστή προκαθορισμένη τιμή», τόνισε ο ίδιος. Όπως σημείωσε, μέρος των εσόδων από την πώληση των δικαιωμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προστασίας κοινοχρήστων χώρων ή κτιρίων.

Επίσης, ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενθάρρυνσης των επενδύσεων με μια πολεοδομική μεταρρύθμιση ώστε να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας. «Αντικαθιστώντας παρωχημένα εργαλεία σχεδιασμού και δόμησης του χώρου, δίνουμε την ευκαιρία αναζωογόνησης της οικοδομικής δραστηριότητας», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Επιχειρηματικότητα και χωροταξία έννοιες συμπληρωματικές

Στην ανάγκη να διαμορφωθεί ένα βιώσιμο, σταθερό, εύρυθμο και οργανωμένο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα, «ως βάση για όσους αναλαμβάνουν το ρίσκο του επιχειρείν», αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Όπως δήλωσε ο κ. Καλαφάτης η επιχειρηματικότητα και η χωροταξία συνιστούν έννοιες απολύτως συμπληρωματικές σε μια εικόνα ανάπτυξης και ευημερίας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό σε ότι αφορά στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό δρομολογούνται αλλαγές που αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, σε:

-Βελτίωση και απλοποίηση των σχεδιαστικών εργαλείων και επιτάχυνση των διαδικασιών.

-Αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων.

-Θέσπιση διαδικασίας αξιολόγησης και αναθεώρησης των εγκεκριμένων σχεδίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

-Υιοθέτηση της αρχής της ευελιξίας στο σύστημα του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στη βάση κατάλληλων κριτηρίων, ή μεγεθών.

-Αναθεώρηση και επικαιροποίηση των υφιστάμενων γενικών πολεοδομικών κανόνων.

Σε ότι αφορά στην Χωροταξία, οι άμεσες ενέργειες που προωθούνται αφορούν στην αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό αλλά και των 12 Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2013.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=485943

Speak Your Mind