Οι πάλαι ποτέ λουτροθεραπείες που συνέστηνε ο γιατρός στους ανθρώπους με προβλήματα κίνησης, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας. Μια νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες των κρατών- μελών να μεταβούν σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. για ιαματικά λουτρά, καθώς τα έξοδα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Οπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Μιλτιάδης Τσαλιγκόπουλος, «μια πηγή χαρακτηρίζεται ως ιαματική αν το νερό της έχει συγκεκριμένες φυσικοχημικές παραμέτρους». Για παράδειγμα, εξηγεί, το νερό που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θείο κάνει καλό σε ορισμένες δερματικές παθήσεις. Τα ασφαλιστικά Ταμεία στη Γερμανία παρέχουν περίπου 1.800 ευρώ σε ασφαλισμένους προκειμένου να κάνουν λουτροθεραπείες σε χώρες της Ε.Ε. Διάσημες για τις ιαματικές πηγές τους είναι η Ιταλία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η ίδια η Γερμανία.
Στην Ελλάδα, μπορεί οι ιαματικές πηγές Σουρωτής, Καϊάφα, Αιδηψού να είναι περισσότερο γνωστές, όμως ιαματικές πηγές υπάρχουν σε 53 δήμους σε όλη τη χώρα. Ωστόσο δεν έχουν γίνει ιδιαίτερες ενέργειες για την ανάδειξή τους. Οπως αναφέρει ο κ. Μάρκος Δανάς, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, με βάση τη νομοθεσία από το 2006 προκειμένου οι ιαματικές πηγές να προβληθούν ως τέτοιες, ιδιαίτερα στο εξωτερικό και άρα να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης τουριστών, πρέπει να αναγνωριστούν από την αρμόδια επιτροπή στην οποία πρέπει να κατατεθεί φάκελος με επιστημονικά δεδομένα. Ομως η διαδικασία προχωρά με αργά βήματα, με αποτέλεσμα έως σήμερα μόνο 21 πηγές να έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση από τη συγκεκριμένη επιτροπή.
Παράλληλα, ήδη καταγράφεται επενδυτικό ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση συγκεκριμένων ιαματικών πηγών. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ μόλις πριν από δύο εβδομάδες προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση τεσσάρων ιαματικών πηγών στη Φθιώτιδα.
Ο κ. Χρήστος Πάλλης, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, τονίζει ότι ο τουρισμός υγείας «είναι ποιοτικός τουρισμός που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού».
Στο πλαίσιο αυτό η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) και η ΠΕΤΑ Α.Ε. διοργανώνουν αύριο ημερίδα με θέμα «Ιαματικός Τουρισμός για μια Νέα Στρατηγική Ανάπτυξης».
Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή: Η Καθημερινή
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.