Ελλάδα, η τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα για επενδύσεις

 

30 Οκτ 2012 – Η Καθημερινή – ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Εξαιρετικά υψηλού ρίσκου, ανάλογου με αυτό που αναλαμβάνει κάποια επιχείρηση στο Ιράν ή στο Ιράκ, θεωρούνται οι επενδύσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία BDO International απευθυνόμενη σε 1.050 οικονομικούς διευθυντές από 14 χώρες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη επιχειρηματικού κινδύνου της BDO, η Ελλάδα θεωρείται η τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα για να επενδύσει κανείς, μετά το Ιράν και το Ιράκ, με την άποψη αυτή να συμμερίζεται το 18% των ερωτηθέντων, την ώρα που η Συρία, όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Μάλιστα, το 11% κατονόμασε την Ελλάδα ως την πλέον επικίνδυνη χώρα για την άσκηση επενδυτικής δραστηριότητας.
Γενικότερα η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει ως αποτέλεσμα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να θεωρούνται επικίνδυνες για τις επενδύσεις. Στην έβδομη θέση της σχετικής λίστας «φιγουράρει» η Ισπανία και στη δωδέκατη η Ιταλία. «Δεν μοιάζει να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για τη Νότια Ευρώπη. Οι οικονομικοί διευθυντές θεωρούν πλέον ορισμένες περιοχές της Ευρώπης τόσο επικίνδυνες όσο και τις χώρες της Μέσης Ανατολής που χαρακτηρίζονται από πολιτική αστάθεια», αναφέρεται στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας. Επιπλέον, ενώ μέχρι και πέρυσι βασικό κριτήριο για τη λήψη των αποφάσεων των επιχειρήσεων για το πού θα επενδύσουν ήταν η γραφειοκρατία, φέτος λαμβάνουν υπόψη τους κυρίως τις αυξομειώσεις των νομισματικών ισοτιμιών και τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Αυτοί που ανησυχούν περισσότερο απ’ όλους για την επίδρασης της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι οι επενδυτές από τη Βραζιλία και την Κίνα (36% και 27% αντιστοίχως), γεγονός ιδιαιτέρως ανησυχητικό, καθώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες για ανάκαμψη στους Κινέζους επενδυτές.

Η Κίνα, βεβαίως, είναι για τρίτη συνεχή χρονιά ο πιο δημοφιλής προορισμός για επενδύσεις, λόγω του μεγέθους της αγοράς και του πολύ χαμηλού εργατικού κόστους. Την πρώτη επτάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία, η Γερμανία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), σύμφωνα με την έρευνα, χαρακτηρίζονται πλέον από μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και σχεδόν το 50% των οικονομικών διευθυντών δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις τους είτε επενδύουν ήδη είτε σχεδιάζουν να επενδύσουν σε αυτές τις αγορές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν 29%.

Speak Your Mind