Το στοίχημα της δημιουργίας καθαρών κανόνων και της απάντησης στο ερώτημα «πού μπορώ να κάνω τι» καλείται να κερδίσει η πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση που κυοφορείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ).
Στο νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν» επιχειρείται να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο που διέπει τις χρήσεις γης ώστε να πάψει η όλη να διαδικασία να τελεί στη… διακριτική ευχέρεια των δημάρχων και των πολεοδομιών, προωθούνται επιπλέον διατάξεις για την Τράπεζα Γης, μειώνονται τα επίπεδα σχεδιασμού και τα νέα αποκτούν χρονοδιαγράμματα, ώστε η διαδικασία να ολοκληρώνεται σε 3 με 7 χρόνια, αντί των 8 έως 25, ενώ ως πολιτική επιλέγεται ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, αν και, φιλοδοξία των συντακτών του νέου πλαισίου είναι η κατάργηση της έννοιας εκτός σχεδίου δόμησης.
Αναφορικά με τις αρτιότητες, ένα θέμα που αφορά πολλούς πολίτες, στη φάση αυτή, δεν αλλάζουν. Τα 4 στρέμματα διατηρούνται. Αυτό που εξετάζεται στο πλαίσιο του περιορισμού της δόμησης κατοικιών είναι ο περιορισμός του συντελεστή δόμησης από τα 200 τ.μ. στα 150 τ.μ. ή ακόμα και στα 100 τ.μ. Οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα αυτό δεν έχουν ληφθεί.
Οι περιορισμοί θα αφορούν μόνον την ανέγερση κατοικιών ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες κτηρίων (ξενοδοχεία, βιομηχανίες, εμπορικές επιχειρήσεις κ.λ.π.) διατηρείται το καθεστώς που προβλέπει το διάταγμα του 1985. Ωστόσο, προωθείται η κατάργηση των παρεκκλίσεων όπως είναι η αρτιότητα οικοπέδων 750 τ.μ. εφόσον το ακίνητο βρίσκεται στα 200 μέτρα από τον οικισμό, αν και επίσης δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις.
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.