Με στόχο να υπάρξει μια συμφωνία αξιοποίησης της έκτασης στο Ελληνικό μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2014 προχωρεί ο σχετικός διαγωνισμός. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ενέκρινε χθες το τελικό σχέδιο σύμβασης πώλησης του 100% των μετοχών της εταιρείας ειδικού σκοπού Ελληνικόν Α.Ε. Στην εταιρεία αυτή, το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, έχει εκχωρήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης του Ελληνικού, τα οποία, μέσω της πώλησης της εταιρείας, θα περιέλθουν στον προτιμητέο επενδυτή που θα επιλεγεί.
Το σχέδιο της σύμβασης που ενέκρινε χθες το Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένεται να παραδοθεί τις επόμενες ημέρες στους τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές Elbit, Lamda Development και London & Regional Properties. Οι τελευταίοι, αφού λάβουν το κείμενο της σύμβασης, θα πρέπει εντός ενός εύλογου διαστήματος να προσέλθουν στο Ταμείο προκειμένου να υποβάλουν τη δεσμευτική τους προσφορά για την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε. Το τελευταίο εκτιμάται να γίνει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή τις αρχές του Μαρτίου, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και του προτιμητέου επενδυτή. Η αξιολόγηση των προσφορών των ενδιαφερομένων δεν αναμένεται ν’ αργήσει, καθώς τα κριτήρια αποδοχής των προσφορών είναι προσυμφωνημένα (pass/fail κριτήρια) ενώ τον τελικό λόγο θα έχει το προσφερόμενο τίμημα σε παρούσες αξίες. Το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση, τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους, επιθυμούν το προ-καταβαλλόμενο τίμημα να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερο. Οι επενδυτές από την άλλη πλευρά θα επιδιώξουν η προκαταβολή να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και το τίμημα να κατανεμηθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα έτη. Επιπλέον, βάσει της συμφωνίας, θα πρέπει το ελληνικό Δημόσιο να έχει συμμετοχή στα κέρδη της επιχείρησης κατά 30%, από ένα επίπεδο κερδών της επιχείρησης κι έπειτα. Η ολοκλήρωση ωστόσο αυτής της συμφωνίας, με την καταβολή του σχετικού τιμήματος και τη μεταβίβαση των μετοχών στον επιλεγμένο επενδυτή, θ’ αργήσει να έλθει. Πολλοί θεωρούν ότι μια τέτοια συμφωνία για το Ελληνικό μπορεί ν’ απαιτήσει έως και δύο χρόνια για την πλήρη ολοκλήρωσή της. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι με δεδομένο πως το IBC απαίτησε περισσότερο από ένα χρόνο για την έκδοση του ΕΣΧΑΔΑ (σχέδιο ανάπτυξης), είναι σίγουρο ότι το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό θ’ απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο. Επίσης θα πρέπει να εκτιμηθούν τυχόν ενστάσεις ή/και προσφυγές που θα γίνουν στα ελληνικά δικαστήρια για τις παραχώρησης του ακινήτου σε ιδιώτες επενδυτές. Τέλος, λόγω μεγέθους, αλλά και πολιτικού ρίσκου, η σύμβαση πώλησης της Ελληνικόν Α.Ε. θ’ απαιτήσει κύρωσή της από την ελληνική Βουλή. Εν κατακλείδι, οι άνθρωποι της αγοράς δεν βλέπουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν από το τέλος του 2015 ή τις αρχές του 2016.
Αυτό βεβαίως που προέχει τώρα είναι η επίτευξη της συμφωνίας και η δέσμευση ενός (τουλάχιστον) ενδιαφερομένου για την υλοποίηση του έργου. Οι ενδιαφερόμενες πλευρές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν αποκτήσει γνώση του τελικού σχεδίου που ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο οι ίδιοι επί πολλούς μήνες διαβουλεύονταν με τον πωλητή για το τελικό κείμενο της σύμβασης και είναι σε γνώση τους οι περισσότερες λεπτομέρειες της σχετικής σύμβασης.
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ
Πηγή: Η Καθημερινή
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.