Τις τελευταίες εβδομάδες είναι στην επικαιρότητα η επένδυση που προγραμματίζεται να γίνει στην περιοχή «Ερημίτης» στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση που γίνεται ύστερα από διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) με ανάδοχο μια ξένη εταιρεία, την DCH Capital. Κατά την προσφιλή μας μέθοδο, έχουμε αρχίσει τις διαμαρτυρίες και τις προσφυγές για να σταματήσει η καταραμένη επένδυση. Θέλησα να διαμορφώσω τη δική μου άποψη για το θέμα αυτό και να μοιραστώ τα συμπεράσματά μου μαζί σας.
Η επένδυση που προγραμματίζεται να γίνει στην περιοχή «Ερημίτης» στην Κασσιόπη της Κέρκυρας είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση που γίνεται ύστερα από διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ με ανάδοχο μια ξένη εταιρεία, την DCH Capital.
Η Αμερική, εκτός από τις πατάτες που μας έμαθε να τρώμε, μας προσφέρει και τις υπηρεσίες της Google. Κάνοντας την αναζήτηση «Ερημίτης Κασσιόπη», βρήκα τόσο υλικό που ούτε ολόκληρη η εφημερίδα δεν φτάνει για να το περιλάβω. Μπορώ να ταξινομήσω το υλικό σε τρεις κατηγορίες: ερωτήσεις βουλευτών και θέσεις κομμάτων, επώνυμες ανακοινώσεις συλλόγων και άλλων συλλογικών οργάνων και ανώνυμες ή και επώνυμες αναρτήσεις σε διάφορα blogs. Οπως θα περίμενε κανείς, οι περισσότερες είναι αρνητικές για την επένδυση. Οι λόγοι που επικαλούνται οι διαμαρτυρόμενοι είναι: αντισυνταγματικοί (παραχώρηση αιγιαλού και δασών) περιβαλλοντολογικοί (καταστροφή παρθένου χώρου), οικονομικοί (χαμηλό τίμημα) αλλά και ιδεολογικοί. Στους τελευταίους περιλαμβάνονται πολλά «μαργαριτάρια», με επιστέγασμα την κατάληξη ενός τέτοιου μανιφέστου με τα ακόλουθα: «Οσο για τον Ερημίτη, αυτός ανήκει σε όλους τους ανθρώπους που ζουν σε τούτο το νησί, Ελληνες και μετανάστες και πάνω απ’ όλα ανήκει στα ζώα του και τα φυτά του».
Είναι πρακτικά αδύνατο να δούμε μία-μία τις ερωτήσεις των βουλευτών και τις παρεμβάσεις των κομμάτων. Αντιγράφω μια περιεκτική περίληψη από ένα άρθρο του κ. Νίκου Χρυσικόπουλου από το Capital.gr. «Την αντίθεσή τους στην πρώτη ουσιαστικά παραχώρηση δημόσιας γης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ εξέφρασαν πολιτικές παρατάξεις και εκπρόσωποί τους: ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κέρκυρας έκανε λόγο για “καταπάτηση της δημόσιας περιουσίας και απόλυτο ξεπούλημα προς 46 ευρώ το τετραγωνικό”… Οι Οικολόγοι Πράσινοι τόνισαν πως “το όφελος στην αγορά εργασίας, μπορεί να θεαθεί θετικά μόνο από όσους ονειρεύονται την ανάπτυξη με όρους της δεκαετίας του ’70”, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέθεσε ερώτηση στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως ο “επενδυτής” που θα επιλεγεί θα μπορεί να κατασκευάσει ό,τι θεωρεί ότι θα εξυπηρετεί, μέσα στην αρπαχτή της επένδυσής του, τις ανάγκες των πελατών του. Ερώτηση, όμως κατέθεσε και η (πρώην ανεξάρτητη) νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Γκερέκου, στην οποία αναφέρει πως η εμπορική αξία των ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή είναι σαφώς μεγαλύτερη έως και πολλαπλάσια».
Ολες οι ερωτήσεις έχουν απαντηθεί τεκμηριωμένα από τον αρμόδιο υπουργό, με βάση τη «Στρατηγική μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου αξιοποίησης ακινήτου περιοχής Ερημίτη Κασσιόπης Ν. Κέρκυρας» (http:// www.hradf.com/uploads/files/kassiopi-smpe-el.pdf). Η μελέτη αποτελείται από 195 σελίδες και Παραρτήματα. Είχα την υπομονή να τη μελετήσω και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι πρόκειται για εξαιρετική, λεπτομερέστατη και εμπεριστατωμένη εργασία, που έγινε από ελληνική εταιρεία, που αποδεικνύει ότι όταν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα.
Εχω την υποψία ότι οι περισσότεροι από τους ερωτώντες και τους αντιρρησίες δεν τη διάβασαν. Είναι τέτοιες οι λεπτομέρειες στις υποχρεώσεις του αναδόχου, που όχι μόνο προστατεύεται το περιβάλλον τόσο στη φάση της κατασκευής του όσο και στη λειτουργία της επένδυσης, αλλά και βελτιώνονται οι συνθήκες για την ευκολότερη πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους της και στις ελεύθερες για το κοινό παραλίες της περιοχής, που αντιπροσωπεύουν το 65% της έκτασης. Και εδώ μπαίνει ένα άλλο θέμα. Μια περιοχή που αφορά ιδιωτικά συμφέροντα είναι βέβαιο ότι προστατεύεται και συντηρείται καλύτερα από ένα ξέφραγο δημόσιο αμπέλι. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Αν κάποιος περπατήσει τα μονοπάτια του Εθνικού Δρυμού στον Παρνασσό, θα διαπιστώσει ότι στα μονοπάτια υπάρχουν τα υπολείμματα από εκδρομές: σπασμένα μπουκάλια, σκουριασμένες κονσέρβες, σκουπίδια κ.λπ. Ακόμα, σε πολλά σημεία έχουν πεταχτεί από ενσυνείδητους συμπολίτες μας: στρώματα, παλαιά έπιπλα και ό,τι άλλο ήθελαν να ξεφορτωθούν. Επισημαίνω ότι ο Δρυμός είναι φυλασσόμενος και περιπολούμενος χώρος. Είμαι βέβαιος ότι η αφύλακτη περιοχή του Ερημίτη θα παρουσιάζει παρόμοια ή χειρότερα φαινόμενα.
Η σημερινή κατάσταση της περιοχής περιγράφεται στη μελέτη λεπτομερώς και αντιγράφω μόνο ένα μικρό τμήμα: «Στην παρούσα κατάσταση, η έκταση παραμένει πλήρως αναξιοποίητη. Οι παραλίες είναι προσβάσιμες μόνο από μονοπάτια, τα οποία είναι σχετικά δύσβατα ή από την πλευρά της θάλασσας, με τουριστικά σκάφη. Εξάλλου, οι παραλίες και η λίμνη δίνουν την αίσθηση εγκατάλειψης, αφού είναι εμφανή τα απορρίμματα που κυρίως εκβράζονται εκεί από τη θάλασσα. Σε ό,τι αφορά το φυσικό περιβάλλον του χερσαίου τμήματος της περιοχής, είναι εμφανής η έλλειψη οποιουδήποτε διαχειριστικού πλαισίου, καθώς και σχεδιασμού που θα επέτρεπαν τη βιώσιμη προστασία, διαχείριση και ανάδειξή του… Εξάλλου τμήματα στη βόρεια πλευρά του ακινήτου έχουν ήδη εκτεθεί σε καταπατήσεις». Ισως στην τελευταία πρόταση να βρίσκεται και η κυριότερη αιτία για τις τοπικές αντιρρήσεις. Οσο παραμένει δημόσια και αναξιοποίητη η περιοχή είναι εύκολο να καταπατηθεί, όπως έχει γίνει σε πάρα πολλά σημεία σε όλη την Ελλάδα.
Σχετικά με το τίμημα, οι αντιρρήσεις είναι πάντοτε οι ίδιες. Ολοι μιλάνε για ξεπούλημα. «Μπιρ Παρά το φιλέτο στην Κασσιόπη της Κέρκυρας» γράφει ο Ριζοσπάστης της 1/2/2013. Και φυσικά δεν είναι ο μόνος. Διερωτώμαι αν όλοι αυτοί που πιστεύουν ότι πρόκειται για ξεπούλημα, γιατί δεν πήγαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία ή να προτείνουν σε φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες να πάρουν αυτοί το φιλέτο για ένα κομμάτι ψωμί. Υπάρχει μια πολύ χαρακτηριστική ιστορία που ταιριάζει στην περίπτωση. Ο Steve Jobs κάποτε τηλεφώνησε στον Warren Buffet (τον πιο επιτυχημένο επενδυτή στον κόσμο) για να τον ρωτήσει τι πρέπει να κάνει για τη μετοχή της Apple. O Buffet ρώτησε τον Jobs: «Πιστεύεις ότι η μετοχή της Apple είναι υποτιμημένη;». Στην καταφατική απάντηση του Jobs, ο Buffet τον συμβούλεψε: «Χρησιμοποίησε τα μετρητά που διαθέτει η Apple για να αγοράσει η ίδια η εταιρεία τις μετοχές της. Ποιος λογικός άνθρωπος δεν θέλει να δίνει 80 cents και να του δίνουν 1 δολάριο;». Γιατί λοιπόν δεν βρίσκονται άλλοι «λογικοί» αγοραστές να δίνουν 80 για να παίρνουν 100; Μήπως γιατί δεν είναι έτσι τα πράγματα και είναι πολύ εύκολο σε κάποιον να ισχυρίζεται (ανέξοδα πάντοτε) ότι όλα τα ξεπουλάμε;
Νομίζω ότι η αλήθεια βρίσκεται αλλού και αποκαλύπτεται ανάγλυφη σε κάποια τοπική εκδήλωση του ΠΑΜΕ. Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θόδωρος Γουλής, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ ανέφερε ότι: «… Η ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα του “Ερημίτη” Κασσιόπης όχι μόνο δεν θα φέρει ανάπτυξη και δουλειές, αλλά αντίθετα θα συρρικνώσει την υπάρχουσα μικρή και μεσαία τουριστική υποδομή (ενοικιαζόμενα – μικρά ξενοδοχεία – βίλες – εστιατόρια – μπαρ κ.λπ.), γιατί η ιδιωτική εταιρεία με τις τουριστικές επενδύσεις που θα κάνει, θα προσελκύσει τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών που κάνουν διακοπές στην Κασσιόπη, Σινιές και άλλους οικισμούς». Τα τοπικά μικροσυμφέροντα, τα οποία μεταφράζονται σε ψήφους, είναι το κίνητρο των αντιρρησιών για να συνεχίζεται το πελατειακό κράτος που μας έφερε στα πρόθυρα της καταστροφής.
Και το κερασάκι στην τούρτα: Η Ενωση Ξενοδόχων και Τουριστικών Πρακτόρων της Κέρκυρας λέει ομόφωνα ναι στην επένδυση. Νομίζω ότι τα συμπεράσματα είναι αυτονόητα.
Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΩΤH Συμβούλου Επιχειρήσεων
ΥΓ. Ηδη, το Συμβούλιο της Επικρατείας σταμάτησε την επένδυση, αλλά για το θέμα αυτό θα τα ξαναπούμε.
Πηγή: Η Καθημερινή
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.