Αυθαίρετα, χωρίς άδειες και σχέδια τα ακίνητα που αποκρατικοποιούνται

 

Απόλυτο χάος διέπει το νομικό καθεστώς των προς αποκρατικοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ, με την πλειονότητα αυτών να διαθέτουν ελλιπή ή ακόμη και καθόλου πολεοδομικές άδειες, σχέδια κ.λπ. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ακινήτων τα οποία παρουσιάζουν αποκλίσεις από τα πολεοδομικά ή τοπογραφικά τους έγγραφα, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο οποιαδήποτε απόπειρα πώλησής τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μαρίνας, η οποία στον χάρτη υφίσταται… μισή, από το πραγματικό της μέγεθος.
taiped

Τέτοια περιστατικά είναι συχνά μεταξύ των ακινήτων που καλείται να πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ και στις περισσότερες περιπτώσεις η ελλιπής καταγραφή της πλήρους έκτασης στα χαρτιά, έχει γίνει προκειμένου να παρακαμφθούν οι απαιτήσεις των περιβαλλοντικών όρων που θέτει η νομοθεσία. Στην περίπτωση της μαρίνας, έχει καταγραφεί κατά το ήμισυ, προκειμένου να μην μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ η μελέτη περιβαλλοντικών όρων, η οποία εάν περιελάμβανε την πλήρη έκτασή της, θα κρινόταν ότι δεν συμμορφώνεται στη σχετική νομοθεσία.

Στις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού αναφέρθηκε από το βήμα του διεθνούς αεροπορικού συνεδρίου iForce ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Στέλιος Σταυρίδης, στον οποίο απέδωσε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ταμείο κατά τις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων. «Η δημόσια διοίκηση διέπεται από κρετινισμό και η γραφειοκρατία και η αθλιότητα του κράτους θέλουν χρόνο για να αρθούν» τόνισε ο κ. Σταυρίδης. «Ολη η ακίνητη περιουσία που περιέρχεται στο ΤΑΙΠΕΔ πάσχει από νομιμοποίηση. Αλλού δεν υπάρχουν σχέδια, αλλού δεν έχουν άδειες. Τα ολυμπιακά έργα δεν έχουν άδεια. Το ΣΕΦ είναι αυθαίρετο. Το μπέιζμπολ είναι αυθαίρετο» είπε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ. Οι διαδικασίες νομιμοποίησης των ακινήτων που εμφανίζουν ελλιπή παραστατικά μπορεί να «κοστίσουν» στο Ταμείο από δύο έως τέσσερις μήνες για καθένα από αυτά, υποστηρίζει ο κ. Σταυρίδης, γεγονός το οποίο αποτελεί εμπόδιο για όσα πρέπει να πωληθούν και όχι για εκείνα που πρόκειται να μισθωθούν μακροχρόνια.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι το βασικό εμπόδιο στη μεταβίβαση ακινήτων που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες, είναι το ζήτημα των χρήσεων που περιγράφονται στις άδειες και οι οποίες έχουν οριστεί είτε με Π.Δ. είτε σε ΦΕΚ. Στα ακίνητα των οποίων οι όροι χρήσης ορίστηκαν με τους παραπάνω τρόπους, δεν αναγνωρίζονται οι χρήσεις τους όταν περιέλθουν σε νέο ιδιοκτήτη. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν, ωστόσο, ότι οι εκκρεμότητες όλων των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσαν να επιλυθούν εν μια νυκτί, με σχετικές τροπολογίες ή ακόμη και με νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα περιελάμβανε τους νέους όρους χρήσης. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η παρουσία επενδυτή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το χλιαρό, προς το παρόν, επενδυτικό ενδιαφέρον δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια στο ΤΑΙΠΕΔ στην προσπάθεια αποκρατικοποίησης των ακινήτων του, πέραν των διαδικαστικών ζητημάτων, τα οποία κύκλοι της αγοράς χαρακτηρίζουν «εύκολα αντιμετωπίσιμα». Οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος αναφερόμενος στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (σήμερα λήγει η προθεσμία για τη μη δεσμευτικού χαρακτήρα εκδήλωση ενδιαφέροντος), τόνισε εμμέσως ότι η κακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, αποτρέπει πιθανούς επενδυτές, καταδεικνύουν τη δυσκολία στην επίτευξη των στόχων για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

Ενδεικτική είναι η εικόνα του συνόλου των ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία σε πολύ μεγάλο ποσοστό δεν μπορούν να διατεθούν λόγω προβλημάτων του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου μόλις το 13,5% είναι πλήρως ελεύθερα, ενώ ως άγνωστα (άγνωστος ιδιοκτήτης, άγνωστη τοποθεσία κ.λπ.) χαρακτηρίζονται το 22,75% των ακινήτων και το 40% αυτών είναι καταπατημένα.

Των ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind