Το ξεμπλοκάρισμα και την αξιοποίηση άνω των 100 οικοδομικών συνεταιρισμών για χρήσεις τουριστικών χωριών (και όχι μόνο) που θα δώσει ανάσα και σε πάνω απο 150.000 μέλη-όμηρους, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αφορούν συνολικά το χρόνιο θέμα των οικοδομικών συνεταιρισμών αναμένονται μέσα στους δυο πρώτους μήνες της νέας χρονιάς και ο στόχος είναι να προωθηθούν τάχιστα οι πολεοδομικές μελέτες και να ξεμπλοκαριστούν οι καθαροί οικοδομικοί συνεταιρισμοί, ώστε να αξιοποιηθούν σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς για την ανάπτυξη τουριστικών – παραθεριστικών χωριών.
Τα σενάρια που εξετάζονται είναι αυτό να γίνει είτε με την παραχώρηση της χρήσης των συνεταιρισμών στο μοντέλο της συνιδιοκτησίας, σε περίπτωση συμφωνίας όλων των μελών είτε και με την ανά δικαίωμα εμπορική εκμετάλλευση για παραθεριστική κατοικία.
Μπόνους
Οι ρυθμίσεις αναμένεται να συνδυαστούν και με τα πολεοδομικά μπόνους που προβλέπονται στο σχέδιο για την αξιοποίηση τουριστικών χωριών, όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται παραχώρηση προς χρήση και αξιοποίηση του αιγιαλού και της παραλίας με παροχή δυνατότητας προσχώρησεων και κατασκευής μαρινών.
Οι περιπτώσεις αυτές απαλλάσσονται από εισφορές σε γη και χρήμα υπό την προϋπόθεση το 50% της έκτασης να είναι κοινόχρηστο. Ήδη από το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει προσπάθεια να καταγραφούν όλοι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί της χώρας και η κατάσταση του καθενός από αυτούς.
Αυτό αποτελεί δύσκολη υπόθεση καθώς η κατάσταση, ειδικά όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, χαρακτηρίζεται ως «λαβύρινθος».
Κατηγοριοποίηση
Το δεύτερο βήμα είναι η κατηγοριοποίησή τους ώστε να διαχωριστούν οι «καθαροί», εκείνοι δηλαδή που δεν κατέχουν εκτάσεις σε δάση, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ. αλλα τα μέλη τους δεν έχουν καταφέρει έως σήμερα λόγω διαφόρων προβλημάτων να προχωρήσουν στην οικιστική αξιοποίηση της περιουσίας τους. «Κερδισμένοι» θα είναι αυτοί που είναι μπλοκαρισμένοι για πολλά χρόνια χωρίς σοβαρό λόγο και κυρίως αυτοί που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον.
Στο υπουργείο εκτιμούν ότι μέσω των νέων ρυθμίσεων μπορούν να δώσουν ανάσα και στην τελματωμένη κτηματαγορά.
Πρόσφατα, μάλιστα, μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν χιλιάδες μέλη συνεταιρισμών και καλούν την πολιτεία να προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την απαλλοτρίωση των εκτάσεων και την αποζημίωση των μελών ή την ανταλλαγή με άλλη έκταση ίσης αξίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά την απόφαση αυτή, καθώς εκτιμάται ότι θα αποτελέσει δεδικασμένο για δεκάδες συνεταιρισμούς.
Σύμφωνα με καταγραφή του ΕΜΠ που έγινε το 2009, υπάρχουν 545 οικοδομικοί συνεταιρισμοί σε ολόκληρη τη χώρα. Από αυτούς, οι εγκεκριμένοι είναι 213 και καλύπτουν συνολική έκταση περίπου 72.000 στρεμμάτων.
Οι μη εγκεκριμένοι και για τους οποίους θα αναζητηθούν οι «καθαροί» που μπορούν να ξεμπλοκαριστούν και να οικοδομηθούν είναι συνολικά 230 και καλύπτουν έκταση περίπου 177.000 στρεμμάτων. Υπολογίζεται ότι αριθμούν πάνω από 300.000 μέλη.
Εκτιμάται ότι πάνω από 100 οικοδομικοί συνεταιρισμοί θα μπορούσαν να λάβουν το «πράσινο φως».
Υπάρχει κι ένας μικρότερος αριθμός συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση, σε εκκρεμότητα ή για τους οποίους δεν υπάρχουν στοιχεία.
Περιοχές
Η πλειονότητα των οικοδομικών συνεταιρισμών της χώρας βρίσκεται στην Αττική. Συγκεκριμένα, στο νομό Αττικής υπάρχουν 227 συνεταιρισμοί έκτασης 115.000 στρεμμάτων περίπου, με 53.000 μέλη, στα οποία αναλογούν 55.000 μερίδια. Από αυτούς,, μόνο οι 57 είναι εγκεκριμένοι.
Σε χαρακτηρισμένες ως δασικές-αναδασωτέες περιοχές είναι 110, ενώ 7 αντιμετωπίζουν αρχαιολογικά προβλήματα, βρίσκονται σε ζώνες περιαστικού πρασίνου, σε γη υψηλής πραγαωγικότητας κ.λπ. Για 47 Ο.Σ. δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τον αν είναι εγκεκριμένοι ή όχι.
Στην Κορινθία υπάρχουν 54 ΟΣ που κατέχουν 25.000 στρέμμ. και αριθμούν 118.000 μέλη. Από αυτούς, οι 42 δεν μπορούν μέχρι σήμερα να οικοδομηθούν.
Στην Εύβοια, τρίτο νομό σε αριθμό συνεταιρισμών, βρίσκονται 44 ΟΣ με έκταση 35.500 στρεμμ. και 18.000 μέλη. Από αυτούς, οι 18 δεν μπορούν να οικοδομήσουν.
Τέταρτη είναι η Χαλκιδική με 32 συνεταιρισμούς, έκτασης 47.000 στρεμμ. και περίπου 9.000 μέλη. Από αυτούς πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι 19.
Στεγαστικές ανάγκες και αμφισβητούμενοι τίτλοι
Το Σύνταγμα του ’75 έβαλε «φρένο» στην οικιστική ανάπτυξη των εκτάσεων
Το πρόβλημα των οικοδομικών συνεταιρισμών ταλαιπωρεί χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα απο την δεκαετία του 50 όταν το κράτος ενθάρρυνε την δημιουργία τους καθώς η βαθμιαία εξομάλυνση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης και η εσωτερική μετανάστευση των δυο πρώτων μετεμφυλιακών δεκαετιών, οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης γης για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών.
Συστάθηκαν έτσι, οικοδομικοί συνεταιρισμοί από άτομα που άνηκαν στον ίδιο ευρύτερο επαγγελματικό τομέα. Η τάση γρήγορα επεκτάθηκε και στην παραθεριστική χρήση.
Για να αποδειχθεί όλο αυτό γρήγορα ότι αποτέλεσε ένα πεδίο δράσης επιτηδείων που κέρδισαν πωλώντας αμφισβητούμενους τίτλους ιδιοκτησίας αφού κατά κύριο λόγο πουλιόνταν πευκόφυτες εκτάσεις που ήταν πολύ πιο φτηνές από τις «αγροτικές», εκμεταλλευόμενοι και την ανυπαρξία χωροταξικής πολιτικής από το κράτος.
Πολλοί προσέφυγαν σε δικαστικούς αγώνες χωρίς να δικαιωθούν.
Το Σύνταγμα του 75 έβαλε φρένο στην οικιστική ανάπτυξη όλων αυτών των εκτάσεων. Τα μέλη ζητούν εδώ και δεκαετίες μια ρύθμιση απο το κράτος που να δίνει το δικαίωμα ή να αποζημιώνει όσους απέκτησαν τίτλους πριν το 1975.
Ουδέποτε όμως λύθηκε το πρόβλημα. Προ δεκαετίας έγινε μια προσπάθεια αξιοποίησης τους μέσω των ΠΕΡΠΟ (Περιοχών Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης), ωστόσο, ούτε αυτό το σχέδιο «περπάτησε» αφού σύμφωνα με τις επιταγές του ΣτΕ θα έπρεπε να ενταχθούν σε έναν γενικότερο χωροταξικό σχεδιασμό.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=112962646
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.