Όλη η Αθηναϊκή Ριβιέρα σε 1 εταιρεία απαιτεί η τρόικα

 

paralia athinasΑσφυκτικές πιέσεις δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση από την τρόικα για να «περάσει» στο Ταμείο Αξιοποίησης -ΤΑΙΠΕΔ, όλη τη λεγόμενη “Αθηναϊκή Ριβιέρα”. Η πίεση αφορά, μεταξύ άλλων, την υπό σύσταση εταιρεία Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού «μετώπου» την οποία το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί ανεξάρτητα μέσα από το υπό κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο για τον Αναπτυξιακό Νόμο και τις στρατηγικές επενδύσεις….

Πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες κάνουν λόγο για αντιστάσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την τρόικα -προς το παρόν- να μην υποχωρεί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτή είναι και η αιτία (μαζί με άλλη μία διαφωνία για τα νέα φορολογικά κίνητρα) που το νομοσχέδιο καθυστερεί να πάρει το δρόμο για τη βουλή παρά το ότι έχει ολοκληρωθεί από τον Δεκέμβριο η δημόσια διαβούλευση.

Επισημαίνεται ότι ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει την κυριότητα και έχει προχωρήσει στην προκήρυξη των διαγωνισμών στα άλλα 2 «φιλέτα» της Παραλιακής: στην Ελληνικό ΑΕ και στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, από κοινού με την Εθνική Τράπεζα για το κομμάτι που η ίδια κατέχει.

Ριβιέρα

Αναλυτικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει τη σύσταση της εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο, με διάρκεια 99 έτη. Στη συγκεκριμένη εταιρεία θα μεταβιβαστούν ή θα παραχωρηθούν τα ακίνητα και οι εκτάσεις που βρίσκονται στην ζώνη που αρχίζει από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και ολοκληρώνεται στο ακρωτήρι Σουνίου.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι, ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η β’ φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού, η έκταση του πρώην αεροδρομίου (6,2 χιλιάδες στρέμματα), η Παράκτια Ζώνη Αγίου Κοσμά (πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοϊας Αγίου Κοσμά και Εθνικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά) εξαιρούνται από την ένταξή τους στο χαρτοφυλάκιο της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο.

Το ίδιο συμβαίνει για τον Αστέρα Βουλιαγμένης- για την ιδιωτικοποίηση και ανάπλαση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός-, τις μαρίνες Αλίμου και Γλυφάδας και το ΣΕΦ, ακίνητα, δηλαδή, που έχουν, ήδη, «περάσει» στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο αποτελεί τον δεύτερο «πόλο» της αξιοποίησης της ελληνικής ριβιέρας. Μαζί με την Ελληνικό Α.Ε. θα «σηκώσει» το «βάρος» της «μεταμόρφωσης» του παραλιακού αττικού μετώπου, με τα projects-σηματωρούς για τα οποία αναζητείται ή θα αναζητηθεί επενδυτής να περιλαμβάνουν, πέραν του Ελληνικού, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, τις Αλυκές Αναβύσσου, τα Λιπάσματα Δραπετσώνας, το Τάε Κβον Ντο και τις μαρίνες.

Προσώρας, σε πλήρη εξέλιξη, βρίσκεται η ανέγερση του πολιτιστικού πάρκου Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Μοσχάτου-Φαλήρου, δηλαδή της παραλίας των δήμων Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας και Μοσχατου στο Φαληρικό Δέλτα.

Ελληνικό

Όσον αφορά στο Ελληνικό, τα επιτελεία των τριών υποψήφιων αναδόχων, Elbit, London & Regional Properties και Lamda Development εξετάζουν τα τεύχη του διαγωνισμού και τα νομοτεχνικά στοιχεία του έργου, ενώ την περασμένη εβδομάδα η Ελληνικό Α.Ε. παρουσίασε στα τρία σχήματα το masterplan για την ανάπλαση της έκτασης.

Τι είδους χρήσεις προβλέπεται να αναπτυχθούν στην έκταση των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων;

Σύμφωνα με την Ελληνικό, στην περιοχή είναι δυνατόν να αναπτυχθει το σύνολο των υφιστάμενων εκτάσεων, δηλαδή μπορούν να δημιουργηθούν κατοικίες, ξενοδοχεία, επαγγελματικά κτήρια, ερευνητικά κέντρα, μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, ακόμη και νεκροταφείο. Όχι, όμως, χρήσεις βαριάς βιομηχανίας.

Οι «περιορισμοί» που έχουν τεθεί στους επενδυτές αφορούν στο μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης για κτήρια και εγκαταστάσεις που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35% της έκτασης. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Νόμο 4062/2012 (στον οποίο στηρίζεται το project της αξιοποίησης), θα πρέπει στο Ελληνικό να δημιουργηθεί πάρκο σε επιφάνεια 2.000 στρεμμάτων.

Η μελέτη για την περιοχή, που έχει εκπονήσει, δωρεάν, η Ελληνικό (αποτιμάται στα 2 εκατ. ευρώ) και δεν είναι δεσμευτική για τους επενδυτές, προβλέπει την υλοποίηση μοναδικής αρχιτεκτονικής κτηρίων στο Ελληνικό. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανάδοχος (θα επιλεγεί το καλοκαίρι) θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιον από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες, παγκοσμίως, που θα προταθούν από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε επίπεδο επιχειρηματικών «ζυμώσεων», παρότι κύκλοι της αγοράς, κατά καιρούς, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι τα τρία υποψήφια σχήματα δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε συνέργειες, το σενάριο αυτό φαίνεται να αποκλείεται, καθώς οι «συνεργασίες» δεν επιτρέπονται, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι η χρήση επιφανείας του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό έχει παραχωρηθεί για 99 χρόνια στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το 30% της κυριότητας της έκτασης θα ανήκει, μόνιμα, στο ΤΑΙΠΕΔ.

Των Δήμητρα Καδδά, Δημήτρη Δελεβέγκου

http://www.capital.gr/news.asp?id=1723069

Speak Your Mind