Νέα δεδομένα για την αξιοποίηση του νησιού Οξυά στο Ιόνιο, δημιουργεί το σχέδιο του εμίρη του Κατάρ Αλ Θάνι για τη δημιουργία ενός κέντρου τέχνης και πολιτισμού παγκοσμίου ακτινοβολίας.
Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ η επένδυση αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ και να δώσει 200 θέσεις εργασίας ενώ τις μελέτες για ολόκληρη την επένδυση είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο «aa ASSOCIATES», του γνωστού αρχιτέκτονα Στέλιου Αγιοστρατίτη
Το concept το οποίο εγκρίθηκε από τον εμίρη και δόθηκε στους αρχιτέκτονες για να ξεκινήσουν οι μελέτες προβλέπει τα εξής:
• Το νησί θα μετατραπεί σε ένα διεθνές κέντρο τέχνης και πολιτισμού το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει καλλιτέχνες και εκθέσεις παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
• Θα δημιουργηθούν: μουσείο, χώροι έκθεσης των έργων, αίθουσες εκδηλώσεων και αμφιθέατρο. Επίσης, θα αναπτυχθούν χώροι φιλοξενίας των καλλιτεχνών οι οποίοι θα μπορούν να μείνουν στο νησί, να δημιουργούν και να εκθέτουν τα έργα τους.
• Ολα τα κτίρια που θα κτιστούν θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό στις φυσικές ιδιαιτερότητες του νησιού αλλά και στα πολιτιστικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της περιοχής και της χώρας. Θα είναι όλα βιοκλιματικά και εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον.
• Θα υπάρξει ήπια ανάπτυξη χωρίς υπερβολές καθώς θα δοθεί προτεραιότητα στον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, με ιδιαίτερη μέριμνα στο οικοσύστημα της περιοχής Natura.
Οπως γίνεται αντιληπτό, το σχέδιο του εμίρη του Κατάρ θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ηδη τα νησιά του Ιονίου αποτελούν πόλο έλξης διάσημων επιχειρηματιών και ηθοποιών οι οποίοι έρχονται κάθε καλοκαίρι στην περιοχή.
Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει άλλωστε στον «Σκορπιό» τον οποίο αγόρασε ο Ρώσος μεγιστάνας, Ντ. Ριμπολόβλεφ, ενώ κινήσεις για αγορές κι άλλων μικρών νησιών κοντά στη Λευκάδα, γίνονται και από άλλους ξένους κροίσους.
Η δημιουργία ενός «art island» στην Οξυά δημιουργεί ασφαλώς τις προϋποθέσεις για περαιτέρω τουριστική προβολή όλης της Ελλάδας αφού η χώρα μας θα γίνει πόλος έλξης σημαντικών ανθρώπων από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι ανάλογο υπάρχει μόνο στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα στο νησί Ναοσίμα (Naoshima) το οποίο έχει ονομαστεί «Ο ιαπωνικός ναός της σύγχρονης τέχνης».
RE+D Magazine
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.