Άλλο ένα μήνυμα για τις αλλαγές που εγκυμονούν στην ευρωπαϊκή οικονομική οι συζητήσεις στα υψηλά κλιμάκια των Βρυξελλών, ήρθε χθες μέσω του συνεδρίου που έχει οργανώσει η ΤτΕ στον Αστέρα Βουλιαγμένης, από την παρέμβαση του Πωλ Ντε Γκρόουβ, κεντρικού συμβούλου της Κομισιόν.
Το θέμα του συνεδρίου “η κρίση στην Ευρωζώνη” δεν παρουσίασε, τουλάχιστον μέχρι χθες, ρηξικέλευθες απόψεις, εκτός από αυτή του κ. Ντε Γκρόουβ, ο οποίος λόγω της θέσης του σαν κεντρικός σύμβουλος της Κομισιόν και του κ. Μπαρόζο σε θέματα οικονομικής πολιτικής, έχει ένα ιδιαίτερο βάρος όταν μιλά.
Είπε λοιπόν ο κ. Ντε Γκρόουβ με τον δικό του τρόπο, ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης που απαιτεί άμεση λύση είναι το γεγονός ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι εγκλωβισμένη σε όρια τα οποία είναι αδύνατο να βγάλουν την Ευρωζώνη από την κρίση.
Η παραχώρηση της νομισματικής πολιτικής στην ΕΚΤ και η απώλεια έτσι των νομισματικών εργαλείων ρύθμισης των εθνικών οικονομιών, θα έπρεπε -όπως υποστήριξε- να είχε οδηγήσει σε μεγαλύτερη ελαστικότητα στην δημοσιονομική πολιτική. Κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.
Αφού οι χώρες έχουν δώσει το νόμισμα στην ΕΚΤ θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια διαχείρισης της δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό που τώρα συμβαίνει είναι το αντίθετο.
Κάποιοι συνομιλητές του, υποστηρίζουν ότι τον έχουν ακούσει να μιλάει για “ζουρλομανδύα” από τον οποίο όσο ταχύτερα απαλλαγεί η Ευρωζώνη τόσο γρηγορότερα θα μπορέσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα αντιμετώπισης της κρίσης…
Η άποψή του εκφρασμένη τελευταία σε πολλές παρεμβάσεις σε ισχυρούς τόνους ερμηνεύεται ως προμήνυμα μιας σιωπηρής “στροφής” στην Ευρωζώνη η οποία πρέπει όμως να γίνει με τρόπο που να μη υπονομεύει την κα Μέρκελ στο εσωτερικό προεκλογικό της μέτωπο, όπως λένε διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.
Άλλοι πάλι δεν είναι τόσο αισιόδοξοι και υποδέχονται τις απόψεις, όπως αυτή του Ντε Γκρόουβ, που εκφράζονται από το επιτελείο της Κομισιόν, ως προειδοποιήσεις χωρίς ελπίδα όσο το μείγμα της πολιτικής ηγεσίας στην Γερμανία παραμένει στην σημερινή του σύνθεση…
Για να μη αδικήσουμε τους ομιλητές του συνεδρίου πάντως -οι οποίοι μέχρι και χθες κινήθηκαν σε συντηρητικά πλαίσια και χωρίς εκπλήξεις- ακούστηκαν και “φωνές” οι οποίες παραδέχθηκαν ότι η πέραν την δημοσιονομικής ασφυκτικής πολιτικής και η νομισματική πολιτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα ευνοεί περισσότερο από κάθε άλλον την Γερμανική οικονομία, αφού της εξασφαλίζει μηδενικού ή και αρνητικού κόστους χρηματοδότηση.
Του Γιάννη Αγγέλη
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.