Κατασκευή με τεχνολογία αιχμής

 

niarxos.aspxΜε τεχνολογίες αιχμής και πολύπλοκες μεθόδους προχωρεί η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού – Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εντυπωσιακές είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες που «κρύβει» η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού – Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα. Από την ανέγερση του λόφου ύψους 14 μέτρων χωρίς τσιμεντένιους τοίχους, μέχρι τη θεμελίωση των κτιρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την αντισεισμική τους προστασία, οι μηχανικοί κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες αιχμής και πολύπλοκες μεθόδους για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κατασκευής.

Χθες, με αφορμή την επίτευξη των στόχων της 1ης προθεσμίας του έργου, η κοινοπραξία που ανέλαβε την κατασκευή (Impregilo- ΤΕΡΝΑ) μίλησε για τις ιδιαιτερότητες του έργου. Οπως ανέφερε ο κ. Μιχ. Παπαφιλίππου, διευθυντής του εργοταξίου:

Στο οικόπεδο των 215 στρεμμάτων κατασκευάζονται τρία κύρια κτίρια (Βιβλιοθήκη, Λυρική και υπέργειο πάρκινγκ) και πέντε βοηθητικά. Επίσης, ο λόφος που θα καλύπτει τα δύο από τα τρία κτίρια και ένα κανάλι με θαλασσινό νερό.

Ο τεχνητός λόφος δημιουργείται με την επίχωση μισού εκατ. κυβικών μέτρων χώματος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προήλθε από τις εργασίες εκσκαφής μέσα στο οικόπεδο. Στο υψηλότερο σημείο του, ο λόφος θα φθάνει τα 14 μέτρα. Το τελευταίο στρώμα χώματος θα είναι κηπευτικό, προκειμένου να φυτευθεί. Ο λόφος θα καλύπτει και τις οροφές της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του υπαίθριου πάρκινγκ.

Ο λόφος κατασκευάζεται με τη μέθοδο της «οπλισμένης γης», που εφαρμόζεται συνήθως σε άλλου τύπου έργα (λ.χ. αυτοκινητόδρομος). Το ύψωμα δημιουργείται με την τοποθέτηση «γεωπλεγμάτων» (συνθετικών πλεγμάτων), τα οποία συγκρατούν διαδοχικές στρώσεις χώματος. Επιπλέον ενισχύεται με 3.200 πασσάλους από χαλίκι (απαιτήθηκαν περίπου 25.000 κυβικά χαλικιού), τα οποία ισχυροποιούν τον λόφο (αποτρέποντας τη «ρευστοποίησή» του σε περίπτωση ισχυρού σεισμού) και επιτρέπουν την κυκλοφορία και έξοδο του νερού, ενώ επιταχύνουν και μειώνουν τις καθιζήσεις. Σημειώνεται ότι ενώ η αναμενόμενη καθίζηση ήταν 40 εκατοστά, τελικά ο λόφος έχει καθιζήσει 20 εκατ. και μάλιστα σε διάστημα μόλις 3 μηνών.

Ο τεχνητός λόφος και η περιοχή γύρω από τα κτίρια θα διαμορφωθούν σε πάρκο, έκτασης 100 στρεμμάτων. Σε αυτό θα φυτευθούν 1.200 δέντρα, κυρίως πλατάνια και ελιές, καθώς και 350.000 θάμνοι. Τα δέντρα είναι ηλικίας 10-80 ετών και έχουν ήδη μεταφερθεί σε φυτώριο στην Τραγάνα Βοιωτίας.

Η θεμελίωση των τριών κτιρίων έγινε με τη χρήση 1.200 πασσάλων, που φθάνουν σε βάθος 18-20 μ., λόγω των ασταθών εδαφών στην επιφάνεια.

Το δάπεδο του «υποσκήνιου», του χώρου κάτω από τη σκηνή της όπερας, κατασκευάζεται σε βάθος 14 μέτρων. Προκειμένου το δάπεδο να μη μετακινηθεί προς τα επάνω από την υδροστατική πίεση, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αντλήθηκαν όλα τα υπόγεια νερά και κατόπιν τοποθετήθηκαν εκατοντάδες μικροπάσσαλοι, οι οποίοι το «αγκύρωσαν» βαθιά στη γη.

Τα κτίρια της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης προστατεύονται από σεισμό με την τοποθέτηση «σεισμικών μονωτήρων» σε καθεμία από τις κολώνες τους. Σε έναν πολύ ισχυρό σεισμό, τα κτίρια θα μπορούν να μετακινηθούν έως 35 εκατοστά χωρίς να υποστούν σοβαρές ζημιές.

Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind