Δεν το λες και «καλότυχο» το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης. Λίγες εβδομάδες μετά την επώδυνη ανακάλυψη υπόγειων υδάτων σε βάθος πολύ υψηλότερο από το αναμενόμενο, τα νέα από το εργοτάξιο της Βασιλέως Κωνσταντίνου κάνουν λόγο για την ανεύρεση και αμίαντου στον φέροντα οργανισμό του.
Η έκπληξη δεν είναι η ίδια καθώς πολλά κτίρια κατασκευασμένα τις μεταπολεμικές δεκαετίες του ’60 και του ’70 διαθέτουν μικρότερες ή μεγαλύτερες ποσότητες του συγκεκριμένου υλικού. Ο αμίαντος έχει χρήσιμες φυσικές και χημικές ιδιότητες και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα στο παρελθόν σε ποικιλία εφαρμογών, αλλά σήμερα η χρήση του έχει απαγορευθεί καθώς η εισπνοή του έχει συνδεθεί με τον καρκίνο των πνευμόνων. Στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα σε μορφοποιημένα υλικά, όπως το «ελενίτ», οι κυματοειδείς πλάκες αμιαντοτσιμέντου, κυρίως ως στέγες κτιρίων.
Παρά τις ελεγχόμενες συνέπειες της ανεύρεσης αμιάντου, στο υπουργείο Πολιτισμού η έκπληξη δεν ήταν μικρή. Κι αυτό γιατί το προηγούμενο διάστημα, και για μικρότερης έκτασης εργασίες στο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης που χρηματοδοτήθηκαν από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, δεν είχαν υπάρξει ανάλογες ενδείξεις. Ετσι οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ έχουν δρομολογήσει τον ενδελεχή έλεγχο δειγμάτων σε περισσότερα από ένα εργαστήρια.
Φυσικά, ο μεγάλος πονοκέφαλος παραμένει ο χειρισμός του θέματος που έχει ανακύψει με τα υπόγεια ύδατα. Υπενθυμίζουν ότι κάτω από το έδαφος αναπτύσσεται ένα σημαντικό τμήμα της επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης και έχουν χωροθετηθεί τόσο η μεγάλη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων όσο και οι αποθήκες που θα φιλοξενήσουν τα χιλιάδες έργα της μόνιμης συλλογής. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η μελέτη που θα υποδεικνύει τα επόμενα βήματα βάσει των οποίων θα κριθεί το κόστος της επιπλέον παρέμβασης όσο και το βάθος της χρονικής καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των εργασιών. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα και το χειρότερο δυνατό σενάριο, η οικονομική επιβάρυνση δεν πρόκειται να είναι μεγαλύτερη των δύο εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια όλα τα νέα δεδομένα θα πρέπει να περάσουν από τον έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Συμβάσεων.
Αυτό που μοιάζει βέβαιο είναι η μη έγκαιρη παράδοση του έργου μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 όπως προβλέπεται στη σύμβαση με το ΕΣΠΑ. Ετσι στο ΥΠΠΟ είναι υποχρεωμένοι να κυνηγήσουν πάση θυσία τη σύνδεση του έργου με το επόμενο ΕΣΠΑ. Σε κάθε περίπτωση θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια το εργοτάξιο να παραμείνει ζωντανό ακόμα κι αν χρειαστεί να υπολειτουργήσει για κάποιο διάστημα.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή: Η Καθημερινή
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.