Η σατιρική σειρά «Τwenty Twelve» της βρετανικής τηλεόρασης διακωμωδούσε τις προσπάθειες της «Επιτροπής Ολυμπιακής Διάσωσης» να οργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάποια στιγμή, η επιτροπή, γέννημα της φαντασίας των σεναριογράφων, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αφού δεν μπορεί να βρει τη μελλοντική χρήση του Ολυμπιακού Σταδίου των 80 χιλιάδων θέσεων. Ο «επικεφαλής βιωσιμότητας» της σειράς εκλιπαρεί μία εντελώς άγνωστη ποδοσφαιρική ομάδα και τον ιδιοκτήτη μιας ομάδας κυνοδρομιών να εγκατασταθούν διά παντός εκεί.
Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι καλύτερα, αν και δεν υπάρχει σαφές σχέδιο για τη μελλοντική χρήση του σταδίου. Ο πιθανότερος νέος ένοικος είναι η ποδοσφαιρική ομάδα West Ham United, αλλά τα προβλήματα της μετεγκατάστασής της είναι πολλά και παραμένει αβέβαιο κατά πόσον θα υπερκεραστούν.
Η αβεβαιότητα του μέλλοντος των ολυμπιακών εγκαταστάσεων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσες πόλεις έχουν διοργανώσει Ολυμπιάδα. Πώς, δηλαδή, θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις συχνά πανάκριβες εγκαταστάσεις και μετά την ολοκλήρωση των αγώνων.
Τι ακριβώς συμβαίνει περιέγραψε σωστά, το περασμένο καλοκαίρι, ο μάνατζερ της Γουέστ Χαμ, Σαμ Αλαρνταϊς: «Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στον κόσμο και να δεις τι απέγιναν κάποια από τα ολυμπιακά στάδια που ανοικοδομήθηκαν. Σήμερα είναι καλυμμένα από χορτάρια. Το Ολυμπιακό Πάρκο ήταν καταπληκτικό μέρος αλλά αφέθηκε να ρημάξει. Εάν μια ομάδα με την ιστορία και τους φιλάθλους της δικής μας δεν πήγαινε εκεί, όλοι θα αναρωτιούνται γιατί τον περισσότερο καιρό είναι εντελώς άδειο».
Η αλήθεια είναι ότι το Λονδίνο διαχειρίστηκε τις εγκαταστάσεις του πολύ καλύτερα από άλλες πόλεις. Τα στάδια του μπάσκετ και του χόκεϊ επί χόρτου αποσυναρμο λογήθηκαν, ενώ άλλες, όπως η ολυμπιακή πισίνα, βρήκαν νέες χρήσεις.
Το Ολυμπιακό Πάρκο, με έκταση 2.240 στρέμματα, από το καλοκαίρι θα αρχίσει να παραδίδεται κατά τμήματα στους πολίτες του Λονδίνου. Ομως η οικονομική του επιτυχία θα κριθεί από τη μοίρα του Ολυμπιακού Σταδίου, της μόνης εγκατάστασης που επιτρέπει την ταυτόχρονη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Οι αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι θα χρησιμοποιηθούν εκ νέου για διάφορα φεστιβάλ και συναυλίες. Τι θα συμβεί μακροπρόθεσμα δεν είναι γνωστό. Ολα, όμως, πηγάζουν από τον λανθασμένο αρχικό σχεδιασμό. Υποτίθεται ότι κατά την ανοικοδόμησή του είχε προβλεφθεί ώστε μετά την ολοκλήρωση των αγώνων να είναι δυνατή η αφαίρεση κάποιων τμημάτων του, σαν να πρόκειται για τούρτα με πολλά πατώματα. Στόχος, η μετατροπή του σε στάδιο στίβου με 25 χιλιάδες θέσεις. Ομως σπάνια παρακολουθούν αγώνες στίβου τόσο πολλοί θεατές. Γι’ αυτό, λοιπόν, οι αρμόδιοι σκέφτηκαν την ιδέα της υπενοικίασης σε ποδοσφαιρική ομάδα. Kαι εδώ, όμως, υπάρχουν προβλήματα. Το εμβαδό του κλασικού στίβου είναι μεγαλύτερο από αυτό του ποδοσφαιρικού σταδίου και σίγουρα κανείς ποδοσφαιρόφιλος δεν θα θέλει να κάθεται τόσο μακριά από το κέντρο της δράσης. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνουν αλλαγές, ενώ φυσικά δεν έχει συμφωνηθεί ποιος θα επιβαρυνθεί με αυτό. Ο δρόμος που θα οδηγήσει στην εκμετάλλευση του Ολυμπιακού Σταδίου του Λονδίνου είναι μακρύς και δύσκολος.
Της SARAH LYALL THE NEW YORK TIMES
Πηγή: Η Καθημερινή
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.