Έσοδα έως και 9 δισ. ευρώ εκτιμούν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι μπορούν να μπουν στα δημόσια ταμεία από την οριστική λύση για τα αυθαίρετα που, όπως λένε, θα είναι έτοιμη μέσα στις πρώτες σαράντα ημέρες του 2013.
Το σχέδιο φαίνεται ότι θα προβλέπει τη δυνατότητα εξαγοράς των αυθαιρεσιών (ή τουλάχιστον ορισμένων από αυτές) από τράπεζες γης που θα δημιουργηθούν.
Αυτή τη στιγμή στο υπουργείο επεξεργάζονται τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η «οριστική λύση» που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Ε. Λιβιεράτος και ο υπουργός αναπληρωτής Στ. Καλαφάτης. Ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια να βρεθεί η φόρμουλα για τη νομιμοποίηση εκατομμυρίων αυθαιρεσιών με τρόπο που να μην αντίκειται στο Σύνταγμα, άλλα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να μπει στα δημόσια ταμεία «ζεστό χρήμα». Στο αισιόδοξο σενάριο, παράγοντες του υπουργείου μιλούν για δυνητικά έσοδα της τάξης των 9 δισ. ευρώ.
Κερδισμένοι φαίνεται ότι θα είναι σίγουρα όσοι διαθέτουν ακίνητο με οικοδομική άδεια στο οποίο έχουν γίνει αυθαίρετες υπερβάσεις της άδειας, προσθήκες, αλλαγές χρήσεων κ.λπ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου και του ΤΕΕ πρόκειται για την πλειονότητα των κτιρίων της χώρας, που σε αριθμό ξεπερνά κατά πολύ τα 4-5 εκατομμύρια ακίνητα σε όλη τη χώρα.
Αυτή τη στιγμή προχωρεί η κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων και η ενσωμάτωση των αλλαγών που φέρνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο άλλωστε δεν θεωρούνται ως αυθαιρεσίες πολλές από τις παραβάσεις που «τακτοποιούνται» αυτή τη στιγμή με τον νόμο 4014.
Οι βασικές κατηγορίες
Αναμένεται, σε γενικές γραμμές, να δημιουργηθούν τρεις βασικές κατηγορίες:
- Μικρές πολεοδομικές παραβάσεις, όπως η αλλαγή θέσης μιας κουζίνας ή άλλες μετατροπές που ενδεχομένως να μη γνωρίζουν καν οι ιδιοκτήτες. Αυτές αναμένεται να χαρακτηριστούν ως παραβάσεις που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και να νομιμοποιηθούν πιθανόν μέσω της πληρωμής ενός παραβόλου. Σε αυτή την κατηγορία ενδεχομένως να ενταχθούν και όσες υπερβάσεις ή αλλαγές χρήσεων δεν θεωρούνται πλέον ως παράνομες με βάση τον νέο οικοδομικό κανονισμό. Μια σκέψη είναι να νομιμοποιηθούν μέσω της πληρωμής εφάπαξ 500 ευρώ.
- Υπερβάσεις της άδειας και αλλαγές χρήσεων σε ακίνητα με νόμιμη οικοδομική άδεια.
- Εξ ολοκλήρου αυθαίρετες κατασκευές χωρίς οικοδομική άδεια.
Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο διαβεβαιώνουν ότι οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν σε κτίρια των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός (και χρήσεις που έχουν εγκατασταθεί) έως τις 28/7/2011 όπως όριζε ο νόμος 4014 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων. Άλλες πηγές πάντως αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι αυτή τελικά η ημερομηνία αναφοράς.
Μεταβιβάσεις…
Η εξαγγελία και η αναμονή της οριστικής λύσης έχει «παγώσει» ουσιαστικά και τη διαδικασία της τακτοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στα τέλη Νοεμβρίου είχαν κατατεθεί 455.000 αιτήσεις, μόλις 20.000 περισσότερες από τον Οκτώβριο. Αυτοί φαίνεται ότι είναι όσοι «καίγονται» για να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους εκμεταλλευόμενοι και τις νέες ρυθμίσεις που τους δίνουν το δικαίωμα να προχωρούν σε δικαιοπραξίες, να εκδώσουν οικοδομική άδεια και να πάρουν ρεύμα με την πληρωμή του 30% του συνολικού προστίμου, λαμβάνοντας και έκπτωση 10% από το τελικό ποσό. Από όσους πάντως έχουν μπει σε διαδικασία τακτοποίησης, μόλις περίπου 98.000 έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία, ενώ η πλειονότητα (158.000 περίπου) να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης. Παράλληλα, έχουν προχωρήσει 272.000 βεβαιώσεις μεταβίβασης. Εχουν εισπραχθεί περίπου 705 εκατομμύρια ευρώ.
- Στο αισιόδοξο σενάριο, παράγοντες του υπουργείου μιλούν για δυνητικά έσοδα 9 δισ. ευρώ
- Πρόκειται για την πλειονότητα των κτιρίων της χώρας, που σε αριθμό ξεπερνά κατά πολύ τα 4-5 εκατ. ακίνητα
- Σκέψη είναι να νομιμοποιηθούν μέσω της πληρωμής εφάπαξ 500 ευρώ
- Στα τέλη Νοεμβρίου είχαν κατατεθεί 455 χιλ. αιτήσεις, μόλις 20 χιλ. περισσότερες από τον Οκτώβριο
- Έχουν προχωρήσει 272 χιλ. βεβαιώσεις μεταβίβασης, απ’ όπου έχουν εισπραχθεί περίπου 705 εκατ. ευρώ
TOY ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΤΖΕΛΗ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=112967709
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.