Για το τέλος Φεβρουαρίου μετατίθεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένει ακόμη το πράσινο φως από την κυβέρνηση, προκειμένου να παραδώσει στους υποψήφιους επενδυτές το τελικό σχέδιο σύμβασης.
Μόλις συμβεί αυτό, οι τελευταίοι, όντας αρκετά ενήμεροι για το περιεχόμενο του σχεδίου σύμβασης, θα κληθούν να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές σε διάστημα περίπου ενός μήνα.
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, λόγω του μεγέθους, αλλά και της πολιτικοοικονομικής σημασίας που έχει η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, έκρινε σκόπιμο να θέσει τη σύμβαση αποκρατικοποίησης του ακινήτου, σε ένα είδος άτυπης διαβούλευσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο και παρόλο που είχε χρονοδιάγραμμα ενός μήνα, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα, παρά τις πιέσεις που υπάρχουν για την προώθηση της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης, τελικά οι διακοπές των Χριστουγέννων οδήγησαν σε χαλάρωση την όλη διαδικασία. Και όπως υποσχέθηκαν πρόσφατα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού αναμένεται να επιστραφεί στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι και το τέλος της εβδομάδας που ξεκινά αύριο.
Αν η υπόσχεση αυτή τηρηθεί, τότε οι υποψήφιοι επενδυτές θ’ απαιτήσουν περίπου ένα μήνα προκειμένου να διαβουλευθούν με τους μετόχους τους, αλλά και τους χρηματοδότες τους (τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια κ.λπ.), το κείμενο της σύμβασης προκειμένου να διαμορφώσουν το προσφερόμενο τίμημα. Σαν συνέπεια, ως εύλογο χρονικό διάστημα υποβολής των προσφορών τους θεωρείται το τέλος Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η αξιολόγηση των προσφορών, παρά την μεγάλη πολυπλοκότητα του έργου δεν θα καθυστερήσει. Εκτιμάται ότι θ’ απαιτήσει λίγες εβδομάδες και αυτό γιατί, κάθε προσφορά θα πρέπει να ικανοποιεί συγκεκριμένα κριτήρια αποδοχής των όρων του διαγωνισμού. Στο τέλος, αυτό που θα κρίνει τον προτιμητέο επενδυτή θα είναι το προσφερόμενο τίμημα.
Επενδυτές
Οι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι η υποβολή προσφορών θα γίνει και από τους τρεις εναπομείναντες ενδιαφερόμενους επενδυτές. Πρόκειται για την ελληνικών συμφερόντων Lamda Development, τη βρετανική London Regional Properties και την ισραηλινών συμφερόντων Elbit. Και οι τρεις, σύμφωνα με στελέχη που βρίσκονται κοντά στο έργο, «κάψανε» πολλά χρήματα μέχρι τώρα, ώστε να μην υποβάλουν μία προσφορά. Εκτιμάται δε ότι μόνον η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, θα πρέπει να έχει κοστίσει μεταξύ δύο και τριών εκατ. ευρώ σε αμοιβές συμβούλων, ανθρωποώρες προσωπικού κ.ο.κ. Υπενθυμίζεται ότι η αποκρατικοποίηση του Ελληνικού είναι η πρώτη που έθεσε στα σκαριά το ΤΑΙΠΕΔ αμέσως μετά την ίδρυσή του, και η σχετική διαδικασία παραχώρησης βρίσκεται σε εξέλιξη από το τέλος του 2011.
Η καθοδική πορεία των spreads των ελληνικών ομολόγων, προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία στο ΤΑΙΠΕΔ για την έκβαση της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης. Η τελευταία εκτιμάται θα είναι η μεγαλύτερη σε ύψος για το 2014, ενώ επιπλέον θεωρείται ως η μεγαλύτερη από μηδενικής βάσης (greenfield) επένδυση στη χώρα τουλάχιστον για την τελευταία δεκαετία. Οι συνολικές επενδύσεις για την αξιοποίηση της τεράστιας έκτασης του Ελληνικού εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας.
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ
Πηγή: Η Καθημερινή της Κυριακής
Speak Your Mind
You must be logged in to post a comment.