Αεροδρόμια-παράδεισοι

 

departureloungeΣΙΚΑΓΟ. Εφιάλτης για κάθε ταξιδιώτη που πρόκειται να μετακινηθεί με αεροπλάνο είναι το ενδεχόμενο να παραμείνει καθηλωμένος σε κάποιο αεροδρόμιο λόγω απεργίας, χρεοκοπίας, συγχώνευσης του αερομεταφορέα που επέλεξε ή απλώς λόγω κάποιου λάθους. Τώρα, όμως, τα πράγματα ως φαίνεται αλλάζουν, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Οι λιτοί αερολιμένες του παρελθόντος εξελίσσονται ή αντικαθίστανται σε επίγειους παραδείσους με σπα, πολυτελή καταστήματα και εστιατόρια ικανά να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό φαγά. Βέβαια, όλη αυτή η προσπάθεια βελτίωσής τους έχει έναν βασικό στόχο: ο ταξιδιώτης που θα δαπανήσει εκεί τον χρόνο του ούτως ή άλλως, καλό θα ήταν να δαπανήσει και το χρήμα που πιθανώς έχει στο πορτοφόλι του.

Γενικότερα, ο επανασχεδιασμός των αερολιμένων στις ΗΠΑ αποκτά νέους, ταχύτερους ρυθμούς την τελευταία δεκαετία. Πρόκειται για μια κίνηση που πυροδοτήθηκε από διάφορους παράγοντες, όπως τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια οι αερομεταφορείς. Καθώς δεν μπορούσαν να πληρώνουν όλο και περισσότερα χρήματα για τις υπηρεσίες του αεροδρομίου, τα έσοδα έπρεπε να προέρχονται από αλλού: τον ταξιδιώτη.

Ταυτόχρονα, οι επιβάτες έγιναν πιο απαιτητικοί. Σήμερα δεν τους αρκεί η ασφαλής μετακίνηση από την πόλη Α στην πόλη Β. Το αεροδρόμιο μετατράπηκε κατά κάποιο τρόπο σε μίνι-προορισμό, έγινε, δηλαδή, ένας τόπος που θα άξιζε να επισκεφθεί ακόμα και ο μη ταξιδιώτης κάτοικος της πόλης, προκειμένου να κάνει ποιοτικές αγορές είτε να επισκεφθεί το σπα ή να δειπνήσει. «Σε κάποια αεροδρόμια -εξηγεί ο αρχιτέκτονας Μπιλ Χούπερ της εταιρείας Gensler που ειδικεύεται στην κατασκευή αερολιμένων και ανέλαβε την ανακατασκευή του δεύτερου τερματικού σταθμού του Σαν Φρανσίσκο- μπορεί κανείς ακόμα και να κολυμπήσει, να χαλαρώσει, να βελτιώσει τις επιδόσεις του στο γκολφ ή να επισκεφθεί ένα καλό σπα».

Παρά τις προσπάθειές τους, ΗΠΑ και Καναδάς δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τους φρενήρεις ρυθμούς που ακολουθούνται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, όπου τα αεροδρόμια είναι πραγματικά στολίδια αρχιτεκτονικής και προσφέρουν στον ταξιδιώτη ό,τι καλύτερο υπάρχει. Το αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης, παραδείγματος χάριν, προσφέρει τη δυνατότητα, σε όποιον επιθυμεί, να παντρευτεί τον καλό του ή την καλή του στο μπαλκόνι του πύργου ελέγχου. Στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Σεούλ, στη Νότια Κορέα, ανοικοδομείται νέος τερματικός σταθμός με έξι επίπεδα. Ο γυάλινος θόλος θα δίνει στους ταξιδιώτες την εντύπωση ότι βρίσκονται στη χώρα των θαυμάτων, όπου κυριαρχούν τα τροπικά φυτά και λουλούδια.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντάλας, ο επιβάτης μπορεί να απολαύσει υπέροχα μωσαϊκά. Το… έργο τέχνης, μήκους 1,6 χλμ., δημιουργεί έναν διάδρομο και ο επιβάτης που θα τον ακολουθήσει καταλήγει σε μια αίθουσα γιόγκα, όπου οι επιβάτες μπορούν να ηρεμήσουν.

Κι όπως φαίνεται από οικονομικής άποψης, αυτή η μεταστροφή των αερολιμένων αποδίδει, αφού χαρακτηριστικά το Διεθνές Συμβούλιο Αερολιμένων αναφέρει ότι οι δαπάνες στα αμερικανικά αεροδρόμια αυξήθηκαν κατά 12% μέσα στα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind